AMSTERDAM - De 'vermeende' dissidenten in de CDA-fractie Ad Koppejan en Kathleen Ferrier zijn 'onbeschoft' behandeld.

Dat stelt voorzitter van vakbond De Unie en voormalig CDA-Kamerlid Rendert Algra. "Er is met hen en over hen gesproken op een CDA-onwaardige manier", zo laat hij weten aan NU.nl. Koppejan en Ferrier zijn kritisch over de samenwerking van het CDA met de PVV van Geert Wilders.

"Ik vind dat als je PVV-aanhangers neerzet als onfatsoenlijk je zelf het goede voorbeeld moet geven." Volgens Algra getuigt de manier waarop er de afgelopen maanden met allerlei prominente en minder prominente CDA'ers is omgegaan 'niet van dat voorbeeldgedrag'.

Menselijke maat

Hij stelt dat de menselijke maat uit het oog is verloren. Volgens hem was dat ook een van de redenen dat het CDA zo veel zetels verloor bij de verkiezingen op 9 juni.

Algra werd in zijn tijd als Kamerlid, in totaal vijf jaar tussen 2002 en 2010, ook vaak gezien als dissident. In 2003 werd hem meegedeeld dat hij zijn carrière bij het CDA wel kon vergeten door tegen de fractie in te stemmen in het asieldebat.

Ontijdig

Inhoudelijk is Algra het niet met Koppejan en Ferrier eens. Hij noemt hun opstelling van een paar weken terug dat de onderhandelingen moesten worden afgebroken 'ontijdig'.

"Ik vond en vind dat je het over de inhoud moet kunnen hebben." Algra laat verder weten vertrouwen te hebben in de onderhandelingskwaliteiten van fractievoorzitter Maxime Verhagen.

"Voor de complete CDA-fractie zal het onderhandelingsresultaat dan ook verdedigbaar zijn." Wel moet men er volgens Algra voor waken dat de akkoorden niet met 'een machtspolitieke air' bij de fractie worden neergelegd.