DEN HAAG – De SP is een onderzoek gestart naar mogelijke misstanden bij thuiszorginstelling Thuiszorg Service Nederland (TSN).

SP-Kamerlid Renske Leijten laat aan NU.nl weten dat haar zoveel klachten bereikten dat ze het hele reilen en zeilen van de thuiszorgaanbieder in kaart wil brengen.

Volgens Leijten komen de klachten rond TSN uit het hele land en met name van het personeel zelf.

“In Amersfoort is TSN flink op de vingers gestikt, in Zwolle is een actiegroep ontstaan en in Den Haag zijn de klachten ook 'riant'”, aldus de SP-parlementariër.

Het onderzoek richt zich op de kwaliteit van de zorg, maar ook op de arbeidsomstandigheden.

“Ik kreeg een mail van iemand waarvan het huis al een half jaar niet was schoongemaakt. Diegene is uiteindelijk overgestapt naar een andere aanbieder”, aldus Leijten.

Kapot

Ook zouden werknemers bij TSN onderbetaald worden. “Een zeker iemand mailde dat hij of zij zich 'kapot' werkte voor 267 euro per maand voor 28 uur werk", aldus Leijten.

“De klachten van werknemers gaan vaak over het niet uitbetalen van salaris, onjuiste loonstrookjes en gesjoemel met vakantieuren.”

Leijten spreekt van een 'aanhoudende stroom van alarmerende mails en telefoontjes'. “Wij willen weten hoe structureel de problemen bij deze zorggigant zijn.”

Volgens de SP'er zijn de problemen toe te schrijven aan de aanbestedingsregels. Gemeenten zouden daarbij vooral kijken naar de goedkoopste aanbieder.