'Honderden miljoenen extra naar aanleg wegen'

AMSTERDAM - Ondanks dat moet worden bezuinigd, gaat het aanstaande kabinet Rutte jaarlijks honderden miljoenen euro's extra besteden aan de aanleg van wegen.

Dat staat in het conceptregeerakkoord dat de Kamerleden van VVD, CDA en PVV woensdag te zien krijgen, schrijft De Telegraaf.

Het huidige budget voor het onderhoud en de aanleg van wegen is drie miljard euro per jaar. Volgens de krant moet dat budget de komende jaren uitkomen op een jaarbedrag dat vijfhonderd miljoen euro hoger ligt.

Met deze investeringen wil het nieuwe kabinet de files aanpakken. Of ook in het openbaar vervoer wordt geïnvesteerd, is niet bekend.

Reizigersorganisatie Rover uitte dinsdag nog felle kritiek op Noord-Holland, dat investeert in wegen en tegelijkertijd bezuinigt op het Openbaar Vervoer. Voor zover bekend heeft het kabinet geen plannen om op het openbaar vervoer te bezuinigen.

Forse bezuinigingen

Wel staan volgens de krant ingrepen te wachten bij de publieke omroep, inburgering, Defensie en ontwikkelingshulp. Aanvankelijk leek het erop dat het nieuwe kabinet achttien miljard euro wil bezuinigen, maar dat zou nu zijn verlaagd naar zestien miljard. Dit omdat het demissionaire kabinet op Prinsjesdag al forse bezuinigingen heeft aangekondigd.

Het nieuwe kabinet zou ook van plan zijn het rookverbod voor kleine cafés op te heffen. Ook wordt de AOW-leeftijd volgens het AD niet naar 67, maar naar 66 jaar verhoogd. Het vorige kabinet was overeengekomen 67 aan te houden.

Nu komen de partijen tegemoet aan de vakbeweging en werkgevers. Die hadden vlak voor de verkiezingen een alternatief gepresenteerd.

Dat het kabinet er komt, is overigens nog niet helemaal zeker. De afspraken worden woensdag voorgelegd aan de fracties van de drie partijen. Als die ermee instemmen, worden de akkoorden donderdag openbaar. Zaterdag kan het CDA-congres zich over de afspraken uitspreken.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie