DEN HAAG – De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA hebben dinsdagavond een akkoord bereikt over de beoogde coalitie.

Dat maakten de onderhandelaars Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) bekend na urenlang beraad. Woensdag zal het resultaat worden voorgelegd aan de fracties.

Historisch moment

Geert Wilders sprak over een 'historisch moment'. Hij zei blij te zijn nu in 'het centrum van de invloed' te zitten. "Een aantal jaar geleden zat ik nog alleen, nu zijn we geen lid van de regering maar hebben we enorm veel invloed als gedoogpartij."

'Links' heeft volgens Wilders even niks te vertellen de komende jaren. "Geen Job Cohen, geen Femke Halsema, geen Alexander Pechtold. Dat is goed voor Nederland, goed voor mijn partij en goed voor mijn kiezers."

Rutte

VVD-leider Mark Rutte sprak van 'twee hele goede akkoorden'. "Ik ben daar heel enthousiast over."

Hij wilde niet meer spreken over een kabinet waar rechts Nederland 'zijn vingers bij aflikt'. "Volgens mij is het een akkoord waar heel veel mensen hun vingers bij aflikken", stelt Rutte.

"Veel mensen zullen zeggen: tjonge, jonge, dat dat er ook in staat."

Verhagen

Volgens CDA-onderhandelaar Maxime Verhagen biedt het akkoord 'een antwoord op de problemen waar de Nederlandse samenleving mee geconfronteerd wordt'.

"Dat is een antwoord dat we niet alleen aan rechts Nederland, maar aan de hele samenleving moeten geven", aldus Verhagen.

De CDA-leider denkt dat het bereikte akkoord op een breed draagvlak in de samenleving kan rekenen. "Dit akkoord kan bindend zijn in de Nederlandse samenleving."

Inhoud

Over de inhoud van het gedoog- en regeerakkoord willen de fractieleiders nog niet praten. Donderdag zal, zodra de fracties het onderhandelingsresultaat hebben beoordeeld, de inhoud van het akkoord openbaar worden.

Vermoedelijk volgt dan zaterdag het CDA-congres, waar de CDA-leden zich kunnen uitspreken over het akkoord. De afgelopen weken toonden zich een aantal prominente CDA'ers fel tegenstander van de samenwerking met de PVV.

De VVD houdt geen congres over het akkoord.

Lees alles over de formatie op NU.nl/politiek

Volg de laatste tweets over het akkoord op NUlive

Akkoord VVD, PVV en CDA