Oppositie vreest 'rechts' akkoord

DEN HAAG - PvdA-leider Job Cohen vindt het aanstaande akkoord tusen VVD, PVV en CDA over een rechts minderheidskabinet ''het slechtst denkbare einde van deze formatie''.

Cohen zei dat dinsdag in de marge van het Vragenuur in de Tweede Kamer. Zeker de gekozen constructie van een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV valt de PvdA zwaar. ''De PVV heeft heel veel macht en heel weinig verantwoordelijkheid'', aldus Cohen.

SP-leider Emile Roemer zei zijn hart vast te houden voor de maatregelen in het akkoord van de drie partijen. ''Maar ik ga het akkoord eerlijk beoordelen.''

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold sprak dinsdag van een ''onzalig avontuur'' waarbij een kabinet steunt op een minderheid en op een partij die ''stigmatiseert en discrimineert''. Pechtold is bang dat het onder het nieuwe kabinet vooral bezuinigen zonder visie wordt.

Ook GroenLinks-leider Femke Halsema vreest het gebrek aan hervormingen. ''Ik hoop dat het CDA bij nader inzien kiest voor een redelijk alternatief.''

ChristenUnie

Los van de inhoud van een nieuw regeerakkoord vindt de ChristenUnie het goed dat Nederland weer een missionair kabinet krijgt. ChristenUnie-Kamerlid Arie Slob, bij de vorige kabinetsformatie onderhandelaar namens zijn partij, waarschuwde dinsdag op basis van eigen ervaringen dat je er alleen met een onderhandelaarsakkoord nog niet bent.

Daarna volgen bijvoorbeeld nog discussies met fracties en achterban.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie