DEN HAAG – De onderhandelaars Rutte, Wilders en Verhagen hebben hun definitieve beraad vervolgd. Dinsdagavond moet er een akkoord liggen.

De gesprekspartners begonnen even na één uur met onderhandelen. Rond drie uur was er een korte pauze in verband met stemmingen in de Tweede Kamer.

CDA-fractieleider Verhagen toonde zich bij binnenkomst optimistisch. "Ik ga ervan uit dat we vandaag goede resultaten kunnen bereiken."

Mogelijk aanstaand premier Mark Rutte liet weten te hopen dat dinsdag de laatste knopen kunnen worden doorgehakt.

Kabinet Rutte-Verhagen

Als het minderheidskabinet VVD en CDA er komt, heet het wat beoogd premier Mark Rutte betreft "het kabinet Rutte-Verhagen''.

Rutte zei dat dinsdag. Verwijzend naar het kabinet Van Agt/Wiegel van eind jaren zeventig, zei Rutte dat kabinetten meestal vernoemd worden naar de premier en vicepremier.

Het akkoord is vermoedelijk pas in de avonduren rond. "We zijn niet van marsepein", reageerde Rutte op de vraag of het laat ging worden.

Wilders

Volgens PVV-leider Geert Wilders worden momenteel 'de laatste loodjes' afgewerkt. Hij hoopt woensdag een akkoord aan zijn fractie te kunnen presenteren.

Inhoudelijk wilden de goedgemutste fractievoorzitters, die voorafgaand aan hun afspraak bij de informateur een overleg hadden op de fractiekamer van Rutte, nergens op ingaan.

Dinsdag maakte de RVD bekend dat de onderhandelingen in de afrondende fase zijn. Als er dinsdagavond al overeenstemming wordt bereikt kan het akkoord woensdag in de fracties worden besproken.

CDA

Met name bij het CDA wordt met interesse de uitkomst van het fractieoverleg afgewacht. Mogelijk wordt daar donderdag pas besloten over het onderhandelingsresultaat.

Vermoedelijk is zaterdag het CDA-congres in Arnhem. Ook het congres moet zijn goedkeuring geven aan het akkoord.

In de Eerste Kamer zijn momenteel ook mede-onderhandelaars Schippers (VVD), Madlener (PVV) en Bijleveld (CDA) aanwezig.

Lees alles over de formatie op NU.nl/politiek

Lees tweets over het aanstaande regeerakkoord op NUlive

Regeerakkoord dinsdag verwacht