EU wil Nederland tegemoet komen

BRUSSEL - De Europese Commissie wil Nederland en enkele andere nettobetalers aan de EU tegemoetkomen. Dat heeft EU-commissaris Janusz Lewandowski (Begroting) dinsdag gezegd in Brussel.

Nettobetalers zijn landen die meer geld aan de EU moeten bijdragen dan ze terugkrijgen in de vorm van subsidies uit EU-fondsen.

Lewandowski toonde begrip voor de Nederlandse klacht dat het behoort tot de drie landen die relatief het meest kwijt zijn aan de EU. Dat blijkt uit cijfers die hij officieel presenteerde, maar die maandag al uitlekten.

Draagvlak

Volgens Lewandowski is het belangrijk dat er in de lidstaten draagvlak is voor de financiële afdrachten aan Brussel. Politici moeten het kunnen uitleggen aan hun achterban, zei hij. De Poolse eurocommissaris sprak van een 'compensatiemechanisme' om Nederland en sommige andere landen te hulp te schieten.

Volgens de cijfers over 2009 maakt Nederland samen met Duitsland en Denemarken deel uit van de top drie van nettobetalers. Nederland was vorig jaar een dikke 2 miljard euro kwijt aan Brussel, ofwel 0,36 procent van zijn nationaal inkomen.

Duitsland

In absolute cijfers is Duitsland met ruim 8 miljard de grootste nettobijdrager. Grote netto-ontvangers zijn onder meer Spanje en enkele Oost-Europese lidstaten.

De afdrachten van de lidstaten zijn gebaseerd op hun nationaal inkomen. Verder roomt Brussel een deel van de btw-inkomsten en douaneheffingen af.

Korting

Nederland bedong enkele jaren terug een korting van 1 miljard euro op zijn EU-afdracht. Het staat zeker niet vast dat die korting gehandhaafd kan blijven na 2013, wanneer de afdrachten van de lidstaten opnieuw worden vastgesteld.

De EU gebruikt het geld vooral voor steun aan boeren en arme regio's.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie