Waarschijnlijk dinsdag akkoord onderhandelaars

AMSTERDAM - De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA bereiken naar verwachting dinsdag een concept-regeerakkoord.

Indien zij inderdaad vandaag tot een afronding komen zullen de fractievoorzitters Rutte, Wilders en Verhagen de teksten woensdagmiddag ter bespreking aan hun fracties voorleggen.

Donderdagochtend zullen zij hierover dan verslag uitbrengen aan de informateur.

Het afrondende overleg tussen de onderhandelaars is dinsdag echter een uur vertraagd, omdat er meer tijd nodig is om de stukken te lezen. Het lijkt erop dat uitstel van het overleg, dat om 13 uur begint, een verzoek is van de PVV. Het is volgens bronnen niet gebeurd op verzoek van het CDA of de VVD.

CDA-congres

Met name naar het oordeel van de CDA-Kamerleden wordt gespannen uitgekeken, die zich tijdens een CDA-congres over het akkoord mogen uitspreken. Aanstaande  zaterdag zal dit congres naar alle waarschijnlijkheid in de Rijnhal in Arnhem al plaatsvinden.

Binnen de CDA-achterban bestaat weerstand tegen samenwerking met de PVV. Ernst Hirsch Ballin heeft al aangegeven dat hij zich tijdens het congres kritisch wil uitspreken over de koers van zijn partij. Hij liet weten zich door alle verdeeldheid zorgen te maken over de toekomst van het CDA.

Rutte

Als de achterban van het CDA positief oordeelt over het akkoord, kan beoogd premier Mark Rutte na het weekeinde als formateur aan de slag om de portefeuilles in zijn eerste kabinet te verdelen en daar ministers en staatssecretarissen bij te zoeken.

Over een week of twee kan het kabinet-Rutte I dan na de beëdiging op het bordes naast koningin Beatrix staan.

Koopkracht

Een onderhandelaarsakkoord hing al enige tijd in de lucht. Vorige week kwamen de berekeningen op tafel van het Centraal Planbureau (CPB) die duidelijk maakten welke gevolgen de geplande maatregelen hebben, onder meer voor de koopkracht. Grote hobbels zoals bezuinigingen in de zorg en de sociale zekerheid werden op die manier definitief genomen.

Het rechtse minderheidskabinet van VVD en CDA wilde voor ongeveer 18 miljard euro bezuinigen om in 2015 de begroting weer grotendeels op orde te hebben. Met een bezuinigingspakket van 3,2 miljard euro van het demissionaire kabinet is de nieuwe regering al vast op weg geholpen.

Gedoogakkoord

Naast een regeerakkoord dat VVD en CDA moet binden, sluiten de twee partijen een gedoogakkoord met de PVV om zich te verzekeren van voldoende steun in de Tweede Kamer. VVD, PVV en CDA hebben samen een nipte meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer.

Het is dinsdag de 111e dag van de formatie na de verkiezingen van 9 juni. Op maandag 9 augustus begonnen de officiële onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet. Voor die tijd hadden Rutte, Wilders en Verhagen al informeel met elkaar gesproken.

Lees hier het chronologisch overzicht van de kabinetsformatie

Volg hier alle tweets over de kabinetsformatie op NUlive.

Bekijk op NU&toen de historische beelden van kabinetten in wording.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie