Formatie-onderhandelingen hervat

DEN HAAG - De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA zijn maandagavond rond half negen weer begonnen aan hun besprekingen met informateur Ivo Opstelten over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

De fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) wilden bij binnenkomst niets zeggen.

Ingewijden verwachten dat de onderhandelaars maandagavond tot laat of misschien zelfs tot in de nacht zullen doorpraten.

Bronnen verwachten dat een akkoord op woensdag mogelijk is, waarna de presentatie van het regeerakkoord tussen VVD en CDA en het gedoogakkoord tussen VVD en CDA enerzijds en de PVV anderzijds op donderdag plaats kan vinden.

Anti-islamspeech

De CDA-leden kunnen in dat geval komende zaterdag in de Rijnhal in Arnhem een oordeel vellen. Op diezelfde dag houdt PVV-leider Geert Wilders een anti-islamspeech in Berlijn.

Het Centraal Planbureau heeft vorige week de precieze gevolgen van de bezuinigingen uitgerekend. Nu die berekeningen, inclusief de gevolgen voor de koopkracht, binnen zijn, liggen de laatste stukken op tafel bij informateur Opstelten.

Volgens ingewijden lijkt het op een haar na gevild, maar is juist de laatste fase van onderhandelingen vaak het spannendst.

Laatste loodjes

De onderhandelaars begonnen maandag aan dag 110 van deze kabinetsformatie. Sinds 5 augustus praten ze met Opstelten over een minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogd zal worden door de PVV.

Maandag aan het einde van de middag werd geschorst voor intern overleg. Maandagavond gingen Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) met hun secondanten weer verder aan tafel bij de informateur.

Op de vraag of hij bezig was met de laatste loodjes van de formatie-onderhandelingen, zei Verhagen: ''Dat weet je nooit hè.''

Haat

Duren de onderhandelingen nog langer dan deze week, dan dreigt een probleem met de agenda van Wilders, die in de twee weken na 4 oktober in totaal zes dagen wordt verwacht in de rechtbank in Amsterdam voor de rechtszaak tegen hem.

Wilders wordt beschuldigd van het beledigen van moslims en allochtonen en van het aanzetten tot discriminatie en haat.

Gedoogakkoord

VVD, PVV en CDA werken aan twee akkoorden. Een regeerakkoord is de basis van de samenwerking tussen VVD en CDA in een minderheidskabinet.

Een gedoogakkoord moet daarnaast de afspraken vastleggen die VVD en CDA verzekeren van de steun van de PVV in de Tweede Kamer.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie