Van Bijsterveldt haalt 2 ton terug bij school

DEN HAAG - Demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vordert 200.000 euro terug van het Friesland College, dat vestigingen heeft in Leeuwarden, Heerenveen en Drachten.

Dat meldde een woordvoerster van de bewindsvrouw maandag.

De aanbieder van een aantal middelbare beroepsopleidingen sloot enige tijd geleden een overdadige vertrekregeling af met voormalig bestuursvoorzitter Klaas Koops. Hij zou 1,3 miljoen euro krijgen bij zijn vertrek.

Dat schoot de politica in het verkeerde keelgat en ze wilde daarom verleden jaar al 6,9 ton terugvorderen.

Dat is het verschil tussen de afgesloten regeling en de vergoeding die Koops volgens de kantonrechter zou hebben gekregen: 6,5 ton. Inmiddels heeft de school de vertrekregeling verlaagd, waardoor Van Bijsterveldt nu nog 2 ton terugvordert.

Druk

De bewindsvrouw is blij dat de door haar uitgeoefende druk heeft gewerkt, want ze is van mening dat gemeenschapsgeld bestemd voor onderwijs, niet aan riante (vertrek)regelingen mag worden besteed.

''Het is meer dan terecht dat het Friesland College zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Onderwijsgeld moet ten goede komen aan het onderwijs. Punt uit'', brengt ze in herinnering.

Voorzitter André Olijslager van de raad van toezicht zegt dat het Friesland College zich neerlegt bij de beslissing van het ministerie. ''Ze houden nu twee keer een ton in op onze jaarbegroting, daartegen gaan we niet in beroep.’'

Verbieden

SP-Kamerlid Jasper van Dijk laat tegenover NU.nl weten blij te zijn dat Van Bijsterveldt het geld terugvordert, maar roept op dergelijke regelingen wettelijk te verbieden.

"Dan hoeft de overheid nooit meer achteraf geld terug te vragen. De SP pleit al jaren voor invoering van de Balkenendenorm in de publieke sector. Dan weet je zeker dat niemand meer verdient dan de minister-president."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie