DEN HAAG - De PvdA wil dat demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) in actie komt om met ontslag bedreigde werknemers van het Amerikaanse farmaciebedrijf Abbott in Weesp te helpen.

Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer van de PvdA zei dat maandag na een gesprek met onder meer de ondernemingsraad (or) van de vestiging in Weesp, die begin dit jaar door het Amerikaanse bedrijf werd overgenomen van de farmadivisie van Solvay.

Volgens Hamer moet de minister contact opnemen met de bedrijfsleiding in de Verenigde Staten. Volgens de reorganisatieplannen verdwijnen ruim vijfhonderd banen in Weesp, vooral op de onderzoeksafdeling.

Hamer: ''Ze willen de markt en de producten, maar nemen geen enkele verantwoordelijkheid.'' Vooral omdat het om de ontwikkeling van medicijnen gaat, speelt volgens het PvdA-Kamerlid een groter maatschappelijk belang.

Merck

Hamer maakte een vergelijking met het Amerikaanse farmaciebedrijf Merck dat eerder dit jaar bekendmaakte de voormalige onderzoeksafdelingen van Organon, dat nu MSD heet, te willen verplaatsen uit Nederland.

Dat zou ten koste gaan van 2175 van de 4500 banen. ''Geld verdienen lijkt het belangrijkste geworden en niet het maatschappelijk belang'', aldus Hamer.

Reorganisatie

Volgens het PvdA-Kamerlid moet het kabinet met Abbott in gesprek om ervoor te zorgen dat het bedrijf bij een reorganisatie het bedrijf in ieder geval bijdraagt aan het opzetten van een zogeheten life science park, zodat het onderzoekswerk door kan gaan in Nederland.

Met Merck wordt nu ook gesproken over een farmaceutische wetenschapschapscampus om werk en inkomsten zoveel mogelijk te behouden voor de regio.

Overvallen

Hamer stelde dat ze tijdens haar bezoek in Weesp vooral heeft geproefd dat mensen zijn overvallen door de reorganisatieplannen van Abbott. De or moet er nog over adviseren en met vakbonden moet nog gesproken worden over een sociaal plan.

Maar eerst moet de bedrijfsleiding volgens haar nog een goede financiële onderbouwing geven om aan te tonen dat de reorganisatie nodig is.

Op verzoek van de SP komt er nog een Kamerdebat over de dreigende ontslagen bij de Abbott-vestiging in Weesp.