Beslissende week onderhandelingen rechtse coalitie

AMSTERDAM - De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA zijn maandagmiddag weer bijeen in wat een beslissende week voor de formatie lijkt.

Sinds 12 uur vervolgen Rutte, Wilders en Verhagen hun gesprekken. Ook vanavond zal er worden onderhandeld.

De onderhandelaars gingen maandag voorafgaand aan het overleg niet in op vragen over hun verwachtingen. ''Iedere dag is belangrijk'', reageerde CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen op de vraag of de onderhandelaars een belangrijke dag wacht.

De drie lijken haast te maken om dinsdag of woensdag een akkoord te kunnen presenteren. Zaterdag 2 oktober kan het CDA-congres zich dan uitspreken.

Als donderdag een akkoord wordt gepresenteerd zal het congres vermoedelijk pas op 9 oktober plaatsvinden.

Afgelopen vrijdag kwamen Verhagen en Rutte in opperbeste stemming de onderhandelingen uit. Dit zou kunnen betekenen dat de CPB-berekeningen uit hebben gewezen dat de effecten op de koopkracht, werkgeledenheid en staatsfinanciƫn positief zijn uitgevallen.

Knelpunten

Het FD wist afgelopen week te melden dat het CPB niet naar de thema's kijkt waar al een akkoord is bereikt, maar juist naar de knelpunten.

Zo zou er gekeken worden naar meerdere varianten om de de AOW-leeftijd te verhogen en de WW-duur te verkorten.

In het geval van de AOW-leeftijd ligt de VVD dwars. CDA en PVV willen, conform het akkoord van werkgevers en werknemers, de AOW-leeftijd in 2020 verhogen naar 66 en daarna afhankelijk van de levensverwachting verder laten stijgen.

De VVD wil een snellere verhoging naar 67.

Bij de verkorting van de werkloosheidsuitkering willen VVD en CDA terug naar maximaal 1 jaar. De PVV zou dat te rigoreus vinden.

Uitkeringen

Dagblad Trouw wist zaterdag te melden dat de onderhandelaars serieus kijken naar het vergaand hervormen van het stelsel van sociale uitkeringen.

Gedacht wordt aan het samenvoegen van allerlei sociale uitkeringen, zoals de bijstand en de werkloosheidsuitkering voor jongeren (Wajong).

Met name CDA en VVD willen hierbij een grote mate van werkplicht voor iedereen. Alleen arbeidsongeschikten zouden nog recht hebben op een uitkering.

Deze regeling moet dan door de gemeenten worden uitgevoerd.

De PVV ligt bij dit thema dwars, aangezien de versobering van de sociale uitkeringen grote gevolgen heeft voor mensen met een arbeidshandicap.

Beslissende week formatie

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie