AMSTERDAM - Justitie-minister en CDA-prominent Ernst Hirsch Ballin zal niet zomaar instemmen met een gedoogcoalitie met de PVV.

Dat laat hij weten tegenover de Telegraaf. Op het congres, waar het beoogde onderhandelingsakkoord besproken zal worden, wil hij het woord gaan voeren om zijn zegje erover te doen.

“Ik heb de partijvoorzitter enkele weken geleden al laten weten dat ik mijn zegje wil doen als CDA-lid uit Tilburg”, aldus Hirsch Ballin.

“Er geldt nu ‘wait and see’. Maar dat is voor mij niet gelijk aan ‘wait en er verder geen opvatting over hebben’”.

De CDA-minister staat bekend als PVV-criticus, maar hield zich vooralsnog op de vlakte.

Verdeeldheid

Tegenover Radio 1 liet hij weten zich door alle verdeeldheid zorgen te maken over de toekomst van het CDA.

Het oordeel van het congres over een coalitie van VVD, CDA met gedoogsteun van de PVV noemt hij een 'belangrijk moment in de politieke geschiedenis'.

''U heeft gezien hoe diep dit mensen raakt, wat het betekent voor CDA-leden en andere mensen in ons land. (-) Het is de samenwerking met de PVV, wat het kabinet van deze samenstelling gaat doen en wat de relatie is met de samenleving'', zei de CDA-minister.

Hij heeft zich voorgenomen pas op het CDA-congres zijn mening te geven.

Hirsch Ballin wilde niet zeggen of hij weer beschikbaar is als minister als er een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV komt.

CPB

Binnen Den Haag wordt ervan uitgegaan dat de onderhandelingen bijna zijn afgerond. Het CPB is nog bezig met het onderzoek naar de koopkrachteffecten.

Verwacht wordt dat het CDA-congres vervolgens op 2 of 9 oktober zal plaatsvinden.

Onderhandelingen

Vrijdagochtend komen de onderhandelaars nog bijeen tot een uur of twee. In het weekend zijn geen verdere gesprekken gepland.