AMSTERDAM – Roma die voor overlast zorgen moeten volgens het CDA Nederland worden uitgezet. Dat stelt Tweede Kamerlid Mirjam Sterk dinsdag in een interview met het AD.

In Nederland verblijvende Roma zijn volgens de krant geschrokken van de uitspraken van het CDA en vrezen voor ‘Franse toestanden’.

De Franse president Sarkozy treedt sinds enige tijd hard op tegen leden van de zigeunergroep in zijn land die voor overlast zorgen. Internationaal kwam veel kritiek op zijn beleid.

“Deze groep veroorzaakt in verschillende Nederlandse gemeenten grote overlast. Ik kan me voorstellen dat zij hen liever kwijt dan rijk zijn”, aldus Sterk. “Als deze mensen niet werken, is terugsturen een goed instrument."

Ze wijst op tradities dat meisjes op jonge leeftijd al uitgehuwelijkt worden of niet naar school gaan maar op straat optreden met muzikanten. ''Eigenlijk zijn ze dan aan het bedelen.''

Wat Sterk betreft moeten leerplichtambtenaren van de gemeenten hier tegen optreden of zou jeugdzorg in beeld moeten komen. ''Maar dat is lastig, omdat het een gesloten gemeenschap is. Ze laten zich weinig sturen.''

2014

De straatmuzikanten uit Roemenie en Bulgarije hebben na 2014 geen tewerkstellingsvergunning meer nodig en mogen zich dan vrij in Nederland vestigen. Voor het CDA reden om “het voor 2014 op te lossen”.

Michelle Mila van Burik van het Landelijk Romaplatform zegt in het AD verbijsterd te zijn. “Het CDA oordeelt wel heel makkelijk over ons. Dat hadden we van een Christelijke partij niet verwacht.”