AMSTERDAM - CDA-prominent Herman Wijffels heeft zondag harde kritiek geleverd op de partijleiding van het CDA.

Hij verweet die en fractieleider Maxime Verhagen tunnelvisie en gaf aan dat ''niet chique'' is omgesprongen met mensen die veel voor de partij hebben betekend.

De oud-informateur die betrokken was bij de komst van het laatste kabinet Balkenende (CDA, PvdA en ChristenUnie) stelde in het programma Buitenhof dat bij het CDA ''alles dat in de weg komt opzij wordt geschoven'', om ondanks de nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen toch te kunnen regeren.

De redenering daarbij is: ''Maxime Verhagen wil over rechts om te voorkomen dat nog meer kiezers overlopen naar de PVV. Om dat te voorkomen moet je met ze samenwerken''.

Kritiek

Wijffels hoort tot de CDA'ers die al eerder kritiek leverden op het voorziene kabinet met VVD en PVV. Volgens hem heeft het CDA niets te winnen bij deze samenwerking. ''Het is een ‘no-win’-situatie’’, stelde hij. Als het veiligheidsbeleid een succes wordt, krijgt de PVV van Geert Wilders de credits en het CDA de kritiek.

Hij denkt ook dat een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun door de PVV ''niet productief’'' zal zijn. ''Er ontstaat een buitengewoon gammele situatie. Een zetel meerderheid als alle CDA’ers achter het akkoord gaan staan en dat zie ik nog niet gebeuren.’'

De 21 leden tellende CDA-fractie in de Tweede Kamer telt voor zover bekend twee leden die eerder bezwaar hadden tegen de coalitie, Kathleen Ferrier en Ad Koppejan.

Klink

Dat een andere andersdenkende, de inmiddels uit de fractie gestapte Ab Klink, nog voor het congres wil vertellen hoe het precies is gegaan, weet Wijffels.

Maar hij verwacht niet dat het ervoor zorgt dat het CDA-congres uiteindelijk deze beoogde coalitie zal tegenhouden, aangezien het dan de fractieleider naar huis zou sturen.

Als deze onderhandelingen met VVD en PVV toch mislopen, zou Verhagen in ieder geval een ''stapje terug'' moeten doen. ''Als deze lijn wordt voortgezet, is Maxime Verhagen de nieuwe leider binnen het CDA’’, constateert Wijffels die zichzelf inmiddels niet meer voelt als ''iemand die mede-richtinggevend is binnen de partij’’.