AMSTERDAM – De PvdA zal geen steun meer verlenen aan het plan om de koopzondagen in te perken.

Dat laat PvdA-senator Joyce Sylvester desgevraagd weten aan NU.nl.

Het wetsvoorstel werd eind vorig jaar, mede dankzij de PvdA, aangenomen in de Tweede Kamer en ligt nu bij de Eerste Kamer.

Sylvester, ook burgemeester van Naarden, zegt ‘ten principale’ te vinden dat koopzondagen een zaak zijn van de gemeente en waar het Rijk zich dus niet mee dient te bemoeien.

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks dat hierin voorziet ligt momenteel bij de Tweede Kamer.

Sylvester wil de uitkomst hiervan afwachten en het plan van Van der Hoeven dus nog niet behandelen.

Beleid

“Anders moeten gemeenten straks mogelijk weer nieuw beleid gaan uitvoeren. Je kunt dat niet keer op keer vragen. Het gaat toch ook om de continuïteit van beleid”, stelt ze.

Binnen de Eerste Kamer is een kleine meerderheid voorstander om de wet toch nu te behandelen. Dit zal vermoedelijk eind oktober gebeuren.

CDA-senator Gerrit Terpstra is het hiermee eens. “We kunnen niet de behandeling van elk wetsvoorstel gaan uitstellen, omdat er mogelijk nieuwe plannen komen”, aldus Terpstra.

Toerisme

Van der Hoeven wil de winkeltijdenwet ‘verduidelijken’ zodat het voor gemeenten moeilijker wordt een koopzondag in te stellen.

Nu heeft elke gemeente recht op 12 koopzondagen, maar kunnen er meer worden ingesteld indien er sprake is van toerisme.

Deze toerismebepaling werd volgens de minister echter steeds vaker misbruikt om de winkels op zondag open te kunnen gooien.

Toetsing

Volgens de wetswijziging van Van der Hoeven moeten gemeenten hun toerismeniveau toetsen. Ze hebben alleen recht op meer koopzondagen als sprake is van ‘substantieel’ en ‘autonoom’ toerisme.

In het verkiezingsprogramma en in een recente congresuitspraak had de PvdA opgenomen dat de koopzondagen helemaal aan de gemeenten moeten worden overgelaten.

SP

Het voorstel van Van der Hoeven zal ondanks het afhaken van de PvdA vermoedelijk wel worden aangenomen in de Eerste Kamer.

SP en SGP zijn voorstander van de inperking en helpen daarmee CDA en ChristenUnie aan een nipte meerderheid.

Detailhandel

Detailhandel Nederland laat in een reactie weten het een slecht plan te vinden dat de Eerste Kamer de wet van Van der Hoeven alsnog behandelt.

"Niemand wil deze wet. De gemeenten, MKB, de Consumentenbond en wij zijn allemaal tegen", aldus woordvoerder Jelger Zee.

"Bovendien verduidelijkt de wet niet, want vaag blijft wat er precies met toerisme wordt bedoeld."

Detailhandel Nederland wil dat gemeenten zelf bepalen wanneer de winkels open mogen.