AMSTERDAM – Het CDA is met de onderhandelingen over een kabinet met VVD met gedoogsteun van de PVV een doodlopende weg ingeslagen en zal op meer zetelverlies moeten rekenen. Dat zegt politicoloog Philip van Praag van de Universiteit van Amsterdam.

"Ik voorzie een verdere daling naar vijftien zetels, met af en toe een uitschieter naar boven bij een charismatische lijsttrekker. Een score van boven de dertig zetels zie ik op dit moment niet gebeuren", zegt Van Praag in een interview met NU.nl.

Verkiezingen

Volgens Van Praag is het CDA bang in de oppositie verder te marginaliseren. Daarom zet de partij sterk in op regeringsdeelname, en hoopt het CDA via het pluche op electoraal herstel. Het richt zijn pijlen daarbij vooral op het terugwinnen van de katholieke kiezers in Noord-Brabant en Limburg, die massaal zijn overgelopen naar Wilders.

"Maar die kans is op dit moment uitermate klein. Maxime Verhagen is het gezicht van het CDA op dit moment. Hij heeft wel een katholieke achtergrond, maar is absoluut niet populair." Slechts demissionair minister Eurlings en oud-burgemeester van Maastricht zijn hiertoe in staat, denkt Van Praag.

Wilders

Inhoudelijk zal een rechts kabinet met gedoogsteun van de PVV een valkuil blijken, verwacht Van Praag. "Wilders werft zijn kiezers op zijn heel sterke anti-islamstandpunt en zijn sterke standpunten over integratie en immigratie. Het CDA kan, ook gezien de interne verdeeldheid, Wilders nooit rechts inhalen."

Wilders zal successen op dat gebied altijd claimen, aldus Van Praag.

Coalitie

Volgens Van Praag had Verhagen beter kunnen inzetten op een middenkabinet met VVD en PvdA.

"Ik weet niet of dat gerealiseerd had kunnen worden, maar dan hadden ze wel de middenpositie kunnen innemen tussen VVD en PvdA. Nu zit de VVD in het midden en wordt het CDA voortdurend onder druk gezet door een deel van hun achterban om zich te distantiëren van het kabinetsbeleid."

Lees hier het hele interview