AMSTERDAM – Informateur Tjeenk Willink zegt een ‘redelijke mate van zekerheid’ te hebben dat de onderhandelingen voor een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV nu wel zullen slagen.

Dit heeft hij gezegd tijdens de persconferentie over zijn advies aan koningin Beatrix maandag, waarin hij heeft voorgesteld voormalig informateur Ivo Opstelten zijn klus te laten afmaken.

De informateur liet tijdens de persconferentie weten dat er geen extra voorwaarden zijn gesteld door de drie partijen. Ook zou hij zelf geen extra voorwaarden hebben bedongen.

Van een eis van Wilders dat de CDA-dissidenten een verklaring moeten tekenen dat zij niet tegen de wens van het CDA-congres zouden stemmen zou geen sprake meer zijn.

Europa

Tjeenk Willink heeft zijn opvolger Opstelten verder het advies gegeven om ook met andere partijen te gaan praten over Europese onderwerpen. "Ik had het gevoel dat Europa tijdens de onderhandelingen nauwelijks aan de orde was gekomen", aldus de informateur tijdens de persconferentie.

Volgens hem zijn de gesprekken nodig, omdat een gedoogkabinet met wisselende meerderheden zal moeten werken en de drie partijen op dit punt 'niet parallel lopen'. De PVV staat zeer sceptisch tegenover Europese samenwerking.