DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders is donderdag officieel opgeroepen om als verdachte bij de verdere behandeling van de strafzaak tegen hem aanwezig te zijn.

De rechtbank in Amsterdam zet het proces vanaf 4 oktober voort.

Daarna moet Wilders op 6, 8, 12, 15 en 19 oktober voor de rechter verschijnen. Op 2 november staat de uitspraak gepland.

''Het is vreselijk dat ik de hele maand oktober voor de rechtbank sta'', zei Wilders nadat hij donderdag de zogeheten oproeping van verdachte in ontvangst had genomen.

''Ik sta een maand lang terecht voor de vrijheid van meningsuiting.'' Drie zittingsdagen en ook de dag van de uitspraak vallen op een dag dat de Tweede Kamer vergadert.

Wilders wordt beschuldigd van het beledigen van moslims en allochtonen en van het aanzetten tot discriminatie en haat.

OM

Aanvankelijk wilde het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam de politicus niet vervolgen, omdat hij de gewraakte uitspraken in kranten en op internet in het kader van het maatschappelijk debat had gedaan.

Het gerechtshof in de hoofdstad dacht er echter anders over en zag mogelijk strafbare feiten in Wilders' uitspraken over de islam.

Geen eerlijk proces

Wilders had gevraagd achttien getuigen, deskundigen en ervaringsdeskundigen te horen om zijn gelijk aan te tonen.

De rechtbank in Amsterdam wees er slechts drie toe. ''Ik kan niet anders concluderen dan dat de rechtbank mij geen eerlijk proces gunt'', zei hij begin februari daarover.

Lees tweets over het proces tegen Wilders op NUlive

Geert Wilders opgeroepen