DEN HAAG - Informateur Herman Tjeenk Willink ontvangt donderdagochtend de laatste drie fractievoorzitters voor advies over de kabinetsformatie. André Rouvoet (ChristenUnie), Kees van der Staaij (SGP) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) komen vanaf 10 uur een voor een bij Tjeenk Willink langs.

De informateur sprak woensdag de overige zeven fractievoorzitters al. Tjeenk Willink wilde vooral van VVD, PVV en CDA horen of er een grote mate van zekerheid is dat zij er met zijn drieën uitkomen als ze opnieuw gaan onderhandelen over een regeer- en gedoogakkoord.

Die besprekingen werden vorige week vrijdag gestaakt omdat PVV-leider Geert Wilders geen vertrouwen meer had in het CDA.

Ab Klink

Na het opstappen van de belangrijkste dwarsligger in de CDA-fractie, Ab Klink, durfde Wilders de gesprekken over een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA, dat de PVV zou gaan steunen, weer aan.

Maar koningin Beatrix wilde via de informateur formeel horen wat de standpunten zijn. Tjeenk Willink zal mogelijk voor het weekend nog verslag uitbrengen aan het staatshoofd, waarna waarschijnlijk oud-informateur Ivo Opstelten terugkeert voor de laatste loodjes van de rechtse onderhandelingen.