ROTTERDAM - De Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wordt officieel verdacht van omkoping en ambtelijke corruptie. Een woordvoerder van het landelijk parket bevestigde woensdag een bericht daarover in NRC Handelsblad.

Hooijmaijers zou onder meer steekpenningen hebben aangenomen van een bouwbedrijf voor de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder bij Muiden.

De woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) wil dat niet bevestigen. ''We doen geen mededelingen over de inhoud van ons onderzoek.''

De Rijksrecherche en de FIOD-ECD deden in deze zaak eind maart invallen in twee woningen en bij zes bedrijven.

Behalve bij Hooijmaijers en zijn vrouw werden ook doorzoekingen verricht bij een aantal bouwbedrijven. De oud-gedeputeerde zei na de invallen dat hij zich van geen kwaad bewust was.

Beslag

De tv-rubriek NOVA meldde in april dat justitie voor een bedrag van 1,8 miljoen euro beslag had laten leggen op panden van Hooijmaijers. Justitie wilde dat toen niet bevestigen.

In zijn functie als gedeputeerde van ruimtelijke ordening en financiën was Hooijmaijers betrokken bij een reeks bouwplannen in Noord-Holland. De provincie heeft die projecten ook zelf onderzocht, maar tot dusverre niets verdachts gevonden.

Teruggetreden

VVD'er Hooijmaijers trad vorig jaar gedwongen terug als gedeputeerde als gevolg van de Landsbanki-affaire. Noord-Holland verloor 78 miljoen euro doordat de provincie dit bedrag had gezet op de IJslandse bank Landsbanki, die omviel.