DEN HAAG - CDA-fractieleider Maxime Verhagen heeft in zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink geen extra garanties gegeven over steun van de CDA-fractie aan een akkoord in de formatieonderhandelingen.

''Ik ga geen enkele extra garantie geven. Ik heb de overtuiging op basis van gesprekken in mijn fractie dat bezwaren kunnen worden weggenomen en dat er een resultaat komt dat recht doet aan de CDA-uitgangspunten en het CDA-verkiezingsprogramma'', zei Verhagen na zijn gesprek met de informateur.

Verhagen zei dat hij de indruk heeft dat extra garanties niet nodig zijn, ''om de doodeenvoudige reden dat ik ook vrijdag heel helder heb gezegd waartoe ik niet bereid ben. Daar is geen verandering in gekomen.''

Verhagen doelde daarmee op de eis van de PVV dat de dissidenten in het CDA schriftelijk zouden verklaren dat ze zouden instemmen met een besluit van de rest van de fractie.

Verhagen heeft vertrouwen in een doorstart van de onderhandelingen met VVD en PVV. ''Ik begin in principe niet aan gesprekken om ze te laten mislukken. Je kunt niet eindeloos proberen, je moet uiteindelijk resultaat boeken.''

Rutte

VVD-leider Mark Rutte was eerder op de middag wat standvastiger in zijn overtuiging dat onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet van zijn VVD met het CDA en gedoogsteun van de PVV gaan slagen.

Er is volgens hem een ''aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid'' dat de onderhandelingen goed aflopen, zei Rutte woensdag na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

Rutte zei dat hij een stap verder gaat dan Tjeenk Willink, die een ''grote mate van zekerheid'' eist voor de doorstart van de onderhandelingen. Rutte zei ervan overtuigd te zijn dat CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen de CDA-fractie en partij achter zich krijgt.

Hij ervaart nieuwe gesprekken over rechts niet als een laatste kans. ''Maar hij gaat wel slagen.''

Geloofwaardigheid

De dinsdag door koningin Beatrix aangestelde informateur waarschuwde Rutte in een persconferentie woensdag dat zijn 'geloofwaardigheid als toekomstig minister-president in het geding is' mocht een coalitiepoging voor deze coalitie een derde keer mislukken.

Het doel van de gesprekken van Tjeenk Willink met alle fractievoorzitters is dan ook 'een grote mate van zekerheid' te krijgen dat opnieuw onderhandelen voor een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV kans van slagen heeft.

Cohen

Als het aan PvdA-fractievoorzitter Job Cohen ligt dan komen die er echter niet, zo zei hij in zijn gesprek met Tjeenk Willink. Hij vindt nieuwe onderhandelingen over rechtse samenwerking ''geen goede oplossing''. Het zal volgens hem leiden tot een instabiel kabinet, terwijl er in de ogen van de PvdA een stabiel meerderheidskabinet moet komen.

''Bij ons zijn geen blokkades. Wel voorkeuren'', zei Cohen. Zijn eerste voorkeur heeft nog altijd een paars-plus kabinet, maar ook een vijfpartijenkabinet is een mogelijkheid. Cohen benadrukte dat het ''de eigen keus'' is van VVD, PVV en CDA om weer over rechts te willen praten.

Wilders

Na Cohen schoof PVV-leider Geert Wilders bij Tjeenk Willink aan. Die gaf aan dat de onderhandelingen moeten doorgaan ''waar we vrijdag zijn gestopt''.

Wilders vindt dat Ivo Opstelten opnieuw als informateur moet worden aangesteld om de onderhandelingen te leiden. ''Het was een goed gesprek'', liet Wilders na afloop van het onderhoud met Tjeenk Willink weten. Na het vorige eindverslag van Tjeenk Willink zei de PVV-leider dat de adviseur van de koningin nooit meer informateur zou mogen worden.

Roemer

SP-leider Emile Roemer heeft zich na zijn gesprek met Tjeenk Willink bijzonder kritisch uitgelaten over de rol die PvdA-leider Job Cohen in de kabinetsformatie speelt. Roemer zegt dat hij toenadering van Cohen had verwacht.

''Dat die niet komt, vergroot de kans op een ultrarechts kabinet'', aldus Roemer. Hij pleit niet langer voor zijn eigen 'Roemer-variant' van PvdA, CDA, SP en GroenLinks, omdat Cohen de SP nooit als mogelijke partner noemt.

Roemer is bijzonder teleurgesteld in Cohen. Of die schuldig is aan de komst van een rechts kabinet, zo ver wil Roemer niet gaan. ''Maar het zit op het randje.''

Halsema

GroenLinks-leider Femke Halsema is het niet met Roemer eens wat zijn uitspraken over Cohen betreft. Zij weigert mee te zingen in een ''mokkend links koor'' dat nu de PvdA-leider de schuld geeft van de aanstaande komst van een rechts kabinet. Dat maakte Halsema duidelijk na haar gesprek met Tjeenk Willink.

Volgens Halsema wilde het CDA nooit met de SP en dan is het makkelijk om de PvdA daarvan de schuld te geven. Ze adviseerde de informateur hetzelfde als wat ze eerder de koningin meerdere keren heeft aangeraden: nieuwe onderhandelingen over een paars-plus kabinet van VVD, PvdA, GroenLinks en D66.

Pechtold

Ook D66-leider Alexander Pechtold heeft bij informateur Tjeenk Willink opnieuw gepleit voor een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Na afloop liet hij weten iets positiefs te zien in de tussenronde in de kabinetsformatie.

''Een lesje staatsrecht is goed voor de heren die dachten dat ze de zaak zelf naar de hand konden zetten'', aldus Pechtold na afloop van het gesprek in de richting van VVD-leider Mark Rutte, PVV-leider Geert Wilders en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen.

Informateur Tjeenk Willink rondt zijn gesprekken met de fractievoorzitters donderdagochtend af.

Lees alles over de kabinetsformatie op NU.nl/politiek

Volg dit nieuws op NUlive

Fractieleiders op gesprek