BERLIJN - Het geplande bezoek van Geert Wilders aan Duitsland op 2 oktober heeft een politiek slachtoffer geëist. Het omstreden Berlijnse raadslid René Stadtkewitz, op wiens initiatief Wilders zal spreken, is dinsdag uit de CDU-fractie gezet.

Dat bevestigde woensdag een woordvoerder van de christendemocraten. De officiële reden voor het royement is Stadtkewitz' aankondiging een eigen partij op te richten.

De anti-islamitische politicus lag al langer onder vuur vanwege zijn contacten met rechts-populisten. Als bestuurslid van de 'Burgerbeweging Pax Europa' verzette hij zich tegen de bouw van een moskee in Berlijn.

Uitnodiging

Zijn uitnodiging voor Wilders was hem de afgelopen weken opnieuw op forse kritiek komen te staan, ook uit eigen rijen. Stadtkewitz weigerde echter de uitnodiging in te trekken

Wilders zal in Berlijn volgens de organisatoren van de bijeenkomst, naast Stadtkewitz ook het rechts-populistische weblog 'Politically Incorrect', een toespraak houden in het Duits. Hij zal tevens zijn film Fitna vertonen.

Geheim

De exacte locatie wordt uit veiligheidsoverwegingen vooralsnog geheim gehouden. Het bezoek aan Duitsland maakt deel uit van Wilders' plannen om een internationaal netwerk op te bouwen, de 'Geert Wilders International Freedom Alliance'.

Tot nog toe ontbreekt het in Duitsland aan een anti-islamitische partij. Het ligt gevoelig in de Duitse politiek, omdat volgens peilingen zo'n partij veel kiezers zou kunnen trekken.