DEN HAAG - De cijfers over de Nederlandse economie zijn positief, maar de economie is nog niet terug op het niveau van voor de crisis. Dat zei minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) woensdag bij de presentatie van de CBS-publicatie

De Nederlandse economie 2009. Zij wees erop dat de economische groei is toe te schrijven aan groei van de export en aan bestedingen van de overheid.

''Maar we hebben met onze open economie de wereldeconomie niet in de hand en daarmee ook niet de export'', tekende Van der Hoeven aan.

Extra bestedingen

Bovendien zijn de extra bestedingen van de overheid om de economie te stimuleren tijdelijk. Volgens de minister is bij de overheidsbestedingen een ''exitstrategie nodig''. Zij liet zich niet uit over de omvang van benodigde bezuinigingen, maar zei wel dat hier een opdracht ligt voor ''welk kabinet er dan ook komt.''

Van der Hoeven wil wel de maatregelen van de overheid om de kredietkraan naar bedrijven verder open te zetten in 2011 handhaven. Maar ''ook daar hoort een exitstrategie bij'', waarschuwde zij.

Vestigingsklimaat

Nederland doet er volgens Van der Hoeven goed aan te werken aan een goed vestigingsklimaat voor ondernemingen.

Bedrijven zien Nederland niet alleen als een aantrekkelijk land om zich te vestigen, omdat er goed geschoold personeel is, maar ook omdat de levering van energie zeker is, zei zij.