AMSTERDAM - Informateur Herman Tjeenk Willink zal met alle fractievoorzitters gaan praten over het vervolg van de kabinetsonderhandelingen.

Willink zal woensdag achtereenvolgens spreken met Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Geert Wilders (PVV) , Maxime Verhagen (CDA) , Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66), en Femke Halsema (GroenLinks).

Donderdag ontvangt de informateur Andre Rouvoet (CU), Cornelis van der Staaij (SGP) en Marianne Thieme (PvdD).

Koningin Beatrix benoemde Willink woensdag wederom als informateur. De vicevoorzitter van de Raad van State is verzocht de koningin 'op de kortst mogelijke termijn te informeren over de thans ontstane situatie en de stappen die genomen moeten worden'.

Verwarring

Dinsdag was verwarring ontstaan nadat PVV-leider Geert Wilders de blokkade voor onderhandelingen met VVD en CDA over een rechts minderheidskabinet had opgeheven.

Dat gebeurde terwijl de koningin juist alle fractievoorzitters aan het consulteren was over het vastlopen van die onderhandelingen vorige week. Rutte noemde dinsdagavond na langdurig overleg met het staatshoofd de tussenronde met Tjeenk Willink ''noodzakelijk'' om de kabinetsformatie weer ordelijk te laten verlopen.