DEN HAAG - CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen steunt, net als VVD-leider Mark Rutte, de benoeming van informateur Herman Tjeenk Willink voor een tussenstap in de kabinetsformatie.

''Prima dat in deze fase Tjeenk Willink in een tussenronde de balans op maakt, alvorens een vervolgstap wordt gezet'', aldus Verhagen woensdag.

Koningin Beatrix heeft dinsdagavond vicepresident Tjeenk Willink van de Raad van State voor de tweede keer benoemd tot informateur.

Hij moet haar na een hele korte ronde gesprekken met fractievoorzitters in de Tweede Kamer informeren over de situatie en verdere stappen.

Verwarring

Dinsdag was verwarring ontstaan nadat PVV-leider Geert Wilders de blokkade voor onderhandelingen met VVD en CDA over een rechts minderheidskabinet had opgeheven.

Dat gebeurde terwijl de koningin juist alle fractievoorzitters aan het consulteren was over het vastlopen van die onderhandelingen vorige week. Rutte noemde dinsdagavond na langdurig overleg met het staatshoofd de tussenronde met Tjeenk Willink ''noodzakelijk'' om de kabinetsformatie weer ordelijk te laten verlopen.

Persconferentie

De informateur geeft in het begin van de middag een toelichting op de korte informatieronde die hij gaat houden. Hij moet de situatie in kaart te brengen in de pogingen om een nieuw kabinet te vormen.