AMSTERDAM - Herman Tjeenk Willink is door de koningin wederom benoemd als informateur.

De vicevoorzitter van de Raad van State is verzocht de koningin 'op de kortst mogelijke termijn te informeren over de thans ontstane situatie en de stappen die genomen moeten worden'.

Het is de bedoeling dat hij in een korte tussenronde vaststelt wat partijen precies willen. Dinsdagochtend verklaarde PVV-leider Geert Wilders dat hij bereid is de onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet met VVD en CDA te hervatten, nadat hij die vorige week had gestopt.

Wilders' mededeling kwam toen koningin Beatrix al haar consultaties van adviseurs en fractievoorzitters was begonnen over de ontstane situatie in de kabinetsformatie. Die adviezen zijn daardoor niet gebaseerd op de laatste stand van zaken. Het is nu aan Tjeenk Willink om van de partijen hun meest actuele opstelling te horen.

Onderhandelingen

De stap van de koningin is opmerkelijk aangezien een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PVV en CDA dinsdag heeft laten weten verder te willen gaan met de onderhandelingen.

Dinsdagavond ontving koningin Beatrix eerst haar vaste adviseurs Tjeenk Willink en Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Ook had zij telefonisch contact met de voorzitter van de Eerste Kamer Rene van der Linden.

Later werd ook VVD-leider Mark Rutte op Noordeinde uitgenodigd.

Proeve

Maandag was Rutte, tijdens de consultatieronde van de koningin, ook al op het paleis langsgeweest. Toen adviseerde hij de koningin om hemzelf aan te stellen om een proeve van een regeerakkoord te schrijven.

Dinsdag veranderde de situatie echter toen PVV-leider Geert Wilders bekendmaakte alsnog verder te willen praten over een rechts kabinet. De consultaties waren toen nog bezig, maar Rutte en Verhagen gaven aan op het verzoek van Wilders te willen ingaan.

Noodzakelijk

Rutte noemt de tussenronde ''noodzakelijk''. Volgens hem gaat Tjeenk Willink er voor zorgen dat de kabinetsformatie weer ordelijk gaat verlopen.

De VVD-leider kreeg dinsdag tijdens het Kamerdebat over de formatie flinke verwijten over de chaos die was ontstaan. ChristenUnie-leider Rouvoet vond dat de majesteit geschoffeerd was,  omdat tijdens de consultatierondes besloten werd de rechtse samenwerking nieuw leven in werd geblazen.

Volgens Rutte zijn de eerder uitgebrachte adviezen niet meer bruikbaar en is het goed dat Tjeenk Willink een korte ronde houdt. Wel acht hij het 'onwaarschijnlijk' dat er iets anders uit de koker komt dan een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. 

Paarsplus

Tjeenk Willink was eerder actief tijdens deze kabinetsformatie, toen een eerdere poging tot een rechts kabinet was mislukt. Hij stelde toen ook in een korte tussenronde vast dat paarsplus, een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, het meest recht zou doen aan de verkiezingsuitslag. Op zijn advies werden de informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage benoemd. De gesprekken over paarsplus liepen uiteindelijk stuk.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie

Lees alles over de formatie op NU.nl/politiek