STRAATSBURG - Homokoppels hebben minder rechten dan heterokoppels in Europa en deze discriminatie past niet binnen de EU, betoogde PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt dinsdagavond tijdens een debat van het Europees Parlement in het Franse Straatsburg.

Samen met SP-Europarlementariër Dennis de Jong, die het debat aanvroeg, bepleitte ze met steun van GroenLinks en D66 dat de Europese Commissie concrete stappen onderneemt om discriminatie van homoparen uit te sluiten.

In Nederland kunnen homoparen sinds 1 april 2001 trouwen of zich registeren als partners. Dit betekent dat je dezelfde rechten krijgt als getrouwde heterostellen. Maar zodra een van beiden elders in Europa gaat werken of studeren wordt hun relatie niet door alle EU-landen als gelijkwaardig erkend.

Voogdij en erfrecht

Dit betekent dat bij bijvoorbeeld fiscale zaken of familiezaken, zoals voogdij en erfrecht, homoparen niet dezelfde rechten krijgen en ook niet de burgerlijke rechten van het land waar de partners vandaan komen.

''En dat is in strijd met het Europese Handvest van mensenrechten'', aldus Bozkurt.

Fundamenteel

''De sociale zekerheid, pensioenrechten en verblijfsrecht zijn er niet alleen voor heteroparen'', zei De Jong. ''Dat de Europese Commissie mij in april 2010 meldde dat zij hier geen actie tegen zal ondernemen, kan echt niet door de beugel. Het recht op vrij verkeer en vrije vestiging zijn fundamenteel en horen voor alle burgers te gelden.''

Nederland was met het homohuwelijk het eerste land ter wereld waar een man met een man en een vrouw met een vrouw konden trouwen. Behalve in Nederland kunnen homoparen nu ook in de Europese landen België, Spanje, Noorwegen, Zweden, Portugal en IJsland trouwen.