AMSTERDAM - De breuk in de onderhandelingen over een rechtse politieke samenwerking was niet prematuur.

Dat stelt oud-informateur Ivo Opstelten tijdens het debat over de voorlopig mislukte formatiepoging van een rechts kabinet met gedoogsteun van de PVV.

Hij reageerde hiermee op vragen van D66-leider Alexander Pechtold, die stelde dat de partijen eigenlijk toch door wilde met de onderhandelingen.

"Ik heb naar eer en geweten alles gedaan om te bekijken of er een mogelijkheid was om de formatie voort te zetten", aldus Opstelten. "Ik moest, ook na individuele gesprekken, constateren dat die mogelijkheid er niet was."

Faseren

De oud-informateur wilde niet ingaan op vragen over wat er nu moet gebeuren. "Formeren is faseren", volgens hem. Ook wilde hij niet zeggen of hij weer beschikbaar is als informateur. "Het zou buitengewoon ongepast zijn om daar antwoord op te geven."

Volgens Opstelten was er in de weken dat er onderhandeld werd sprake van een goede chemie tussen de onderhandelaars. De brief van Klink kwam daarom voor hem als een verrassing.

Informeel

Opstelten erkende dat er 'informele contacten' waren met de SGP over eventuele gedoogsteun. Inhoudelijk wilde hij hierover verder niet uitwijden.

Lees alles over de kabinetsformatie op NU.nl/politiek