DEN HAAG - Er nog eens goed over nadenken, een nacht slaap en overleg in de fractie hebben er volgens PVV-leider Geert Wilders toe geleid dat zijn partij toch weer bereid is te onderhandelen met VVD en CDA over de vorming van een rechts minderheidskabinet.

Wilders zei dat dinsdag kort voor het debat in de Tweede Kamer over het eindverslag van voormalig informateur Ivo Opstelten, die zaterdag vaststelde dat samenwerking tussen de drie partijen niet mogelijk was gebleken.

Maandagavond adviseerde Wilders nog aan de koningin om VVD-leider Mark Rutte een proeve van een regeerakkoord te laten schrijven.

In de gaten houden

''Ik heb ook laten weten dat ik de situatie in het CDA goed in de gaten zou houden'', aldus Wilders dinsdagmiddag. Volgens hem is met het vertrek van Ab Klink uit de CDA-fractie het vertrouwen bij de PVV terug dat een rechts minderheidskabinet haalbaar is.

''Hij was de basis van het wantrouwen.''

Wilders gaf aan dat de PVV zich de afgelopen weken niet druk maakte over kritische geluiden buiten de CDA-fractie, maar dat het problematisch werd toen bleek dat met de opstelling van in ieder geval Klink de onrust en verdeeldheid binnen de CDA-fractie waren ontstaan.

Linkse partijen

Zijn vrees voor linkse partijen aan de macht sterkt Wilders naar eigen zeggen ook om verder te onderhandelen over een rechts minderheidskabinet. ''Ik zag beelden van een Halsema, een Cohen en een Pechtold in de Trêveszaal'', aldus Wilders.

Hij erkende dat het geen schoonheidsprijs verdiende dat hij met zijn aankondiging kwam terwijl koningin Beatrix nog bezig was met haar consultaties. ''Maar het is het beste voor de PVV-kiezer en voor het land.''

Lees alles over de kabinetsformatie op NU.nl/politiek

Volg de laatste meningen over dit nieuws op NUlive