AMSTERDAM - Het CDA wil verder praten met VVD en PVV over de vorming van een kabinet. Dat heeft CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen dinsdag gezegd in een reactie op de oproep van PVV-leider Geert Wilders om weer om de tafel te gaan zitten.

VVD-leider Mark Rutte stemde dinsdag al onmiddellijk in met de oproep van Wilders. ''Ik ben blij dat we weer door kunnen", aldus Rutte.

De hele CDA-fractie staat achter het besluit om de onderhandelingen te hervatten.Uiteraard zijn er volgens Verhagen nog steeds zorgen en bezwaren, maar alle 21 fractieleden hebben de overtuiging dat die kunnen worden weggenomen.

Garanties

Verhagen zei dat hij de volle 100 procent steun van zijn fractie voelt, maar dat het onmogelijk is om garanties te geven over de afloop. Hij heeft de ''volle overtuiging'' dat hij met VVD-leider Mark Rutte en met Wilders een akkoord kan bereiken ''waarin de christendemocratie zich volledig kan herkennen''.

Volgens Verhagen staat zijn advies aan koningin Beatrix - om Rutte te benoemen tot informateur - nog steeds. Maar het is ook mogelijk om Opstelten zijn werk als informateur te laten hervatten. ''Dat is aan de koningin'', aldus Verhagen.

Wilders

Verhagen zei dat zijn partij vorige week al verder wilde praten, maar dat Wilders daar toen een stokje voor stak. De PVV-leider maakte vrijdag een einde aan de onderhandelingen over een minderheidskabinet van VVD en CDA, dat zijn partij zou gedogen.

Hij had er geen vertrouwen meer in dat de CDA-fractie met drie dissidenten het resultaat van de onderhandelingen zou ondersteunen. Nu de dissidente CDA'er Ab Klink de Tweede Kamer heeft verlaten, ziet Wilders wel weer perspectief.

Er nog eens goed over nadenken, een nacht slaap en overleg in de fractie hebben er volgens Wilders toe geleid dat zijn partij toch weer bereid is te onderhandelen.

Dissidenten

De twee overgebleven 'dissidenten' in de CDA-fractie steunen het besluit om de onderhandelingen weer op te pakken. ''We gaan door waar we gebleven waren nu Geert Wilders de stekker weer in het stopcontact heeft gestoken'', zei Kathleen Ferrier, die zich vorige week samen met Ad Koppejan en Ab Klink tegen doorpraten met de PVV opstelde.

Ferrier zei dat haar bezwaren nog ''op tafel liggen''. Het CDA wil nu weer verder onderhandelen en het onderhandelingsresultaat afwachten.

Gesprekken

Het besluit van de drie partijen komt op het moment dat koningin Beatrix nog bezig is met haar gesprekken met fractievoorzitters. Maandagavond sprak ze de voorzitters van de vier grootste fracties, waarvan VVD, PVV en CDA haar adviseerden Rutte te vragen een proeve van een regeerakkoord te gaan schrijven.

Vandaag hebben ook de fractieleiders van de SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP hun advies uitgebracht aan de koningin. Ook de Partij voor de Dieren heeft dinsdag nog een gesprek op paleis Noordeinde.

Kritiek

Andere partijen uit de Tweede Kamer reageerden kritisch op het voornemen van de drie partijen om weer te gaan onderhandelen.  Zo roept PvdA-leider Job Cohen het CDA op ''de heilloze weg over rechts te verlaten en samen te werken aan een stabiel meerderheidskabinet''.

ChristenUnie-leider André Rouvoet vindt het ''een buitengewoon slechte gedachte'', als CDA, VVD en PVV weer gaan praten. ''Dat is precies het type wispelturigheid waar ik beducht voor was.''

GroenLinks-leider Femke Halsema waarschuwt het CDA om ''niet opnieuw in dezelfde fuik te zwemmen''.

Dinsdagmiddag is er in de Tweede Kamer een debat over de kabinetsformatie.

Lees alles over de kabinetsformatie op NU.nl/politiek

Volg de laatste meningen over dit nieuws op NUlive

Fractieleiders brengen advies uit