AMSTERDAM - De VVD en de PVV willen verder gaan met de onderhandelingen met het CDA over een rechts minderheidskabinet. VVD-leider Mark Rutte stemde dinsdag onmiddellijk in met een oproep van PVV-leider Geert Wilders om weer te gaan praten.

Het is nog niet duidelijk of het CDA ook toehapt, de fractie is momenteel in overleg.

De PVV-fractie besloot dinsdag unaniem dat het de onderhandelingen wil hervatten, zo meldde Wilders. De PVV wil weer praten, omdat ''de belangrijkste criticaster'' binnen de CDA-fractie ''die het vertrouwen had beschaamd'', Ab Klink, ''om eigen moverende reden'' is opgestapt, aldus Wilders.

Hobbel

''Daarmee is de belangrijkste hobbel weggenomen.'' Hij heeft VVD-leider Mark Rutte en CDA-collega Maxime Verhagen informeel laten weten dat de PVV de onderhandelingen wil hervatten.

Daarmee staat de deur voor een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA, dat gedoogd zou worden door de PVV, weer open, nadat die vrijdag door Wilders hard was dichtgeslagen.

Wilders stopte toen de gesprekken, omdat hij er niet meer op vertrouwde dat alle 21 CDA-Kamerleden een regeerakkoord zouden steunen. Maar met het vertrek van Klink heeft Wilders er kennelijk weer vertrouwen in.

Gesprekken

De mededeling van Wilders komt op het moment dat koningin Beatrix nog bezig is met haar gesprekken met fractievoorzitters. Maandagavond sprak ze de voorzitters van de vier grootste fracties, waarvan VVD, PVV en CDA haar adviseerden Rutte te vragen een proeve van een regeerakkoord te gaan schrijven.

Vandaag hebben ook de fractieleiders van de SP, D66 en GroenLinks hun advies uitgebracht aan de koningin. Ook ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren hebben dinsdag nog gesprekken op paleis Noordeinde.

Mocht het CDA zich nu aansluiten bij de VVD en de PVV, dan zou oud-informateur Ivo Opstelten kunnen terugkeren om zijn vorige week afgebroken werk te hervatten.

Waarschuwing

Na het nieuws van Wilders waarschuwde GroenLinks-leider Femke Halsema het CDA meteen om ''niet opnieuw in dezelfde fuik te zwemmen''. Halsema heeft de koningin geadviseerd vicepresident van de Raad van State, Herman Tjeenk Willink, opnieuw te benoemen tot informateur.

De Tweede Kamer debatteert dinsdagmiddag over de formatie.

Lees alles over de kabinetsformatie op NU.nl/politiek

Volg de laatste meningen op Twitter over de kabinetsformatie op NUlive

Fractieleiders brengen advies uit