AMSTERDAM - VVD-leider Mark Rutte moet zelf een proeve van een regeerakkoord gaan schrijven. 

Dat vindt een meerderheid van de 27.000 deelnemers aan een peiling op NU.nl. Van de stemmers wil 55 procent dat Rutte alleen gaat schrijven, zonder Cohen.

De PvdA-leider stelde na het mislukken van de rechtse coalitie voor dat Cohen en Rutte samen een proeve van een regeerakkoord zouden gaan schrijven, omdat beide partijen ongeveer evenveel zetels haalden in de Tweede Kamer.

Een meerderheid in de Kamer en, zo blijkt nu, een meerderheid van de NU-lezers is daar dus niet voor. Slechts 23 procent vindt het een goed idee dat Cohen en Rutte vanaf nu samen optrekken.

Het overige deel, 22 procent, wil dat er andere opties worden onderzocht.

Opties

Na het mislukken van de rechtse coalitie met gedoogsteun van de PVV zijn er nog maar weinig opties over. Paars-plus en rechts zijn uitgebreid onderzocht. 

Andere opties die nog op tafel liggen zijn weinig populair bij de partijen, zoals een middenkabinet met VVD, PvdA en CDA. 

Om het formatieproces vaart te geven wil Rutte nu zelf een proeve van een regeerakkoord schrijven. Andere partijen kunnen zich hier later bij aansluiten. In 1994 was deze aparte manier van formeren succesvol en kon het paarse kabinet aan de slag.

Rechts

Verwacht wordt dat Rutte zijn akkoord naar rechts toe zal schrijven, aangezien daar zijn voorkeur ligt. Hij zal dan echter concessies moeten doen om het akkoord voor meerdere partijen aantrekkelijk te maken. 

De VVD-leider heeft er daarom de afgelopen dagen geen geheim van gemaakt verder te willen met rechts. Het vertrek van Klink uit de CDA-fractie gaf hem daarvoor nieuwe hoop, maar Wilders wilde aanvankelijk dat Rutte eerst zelf gaat schrijven.

Op basis van waar Rutte mee komt wilde de PVV-leider bekijken of hij mee wil doen. Ook de situatie bij het CDA wilde hij daarin wegen. Daar zitten volgens hem immers nog altijd twee dissidenten die het akkoord en het beleid kunnen blokkeren.

Inmiddels wil Wilders echter wel verder praten dus het zou kunnen dat rechts minder van de baan is als het lijkt.

Consultatie

Maandag en dinsdag is de koningin bezig met een intensieve consultatieronde. Eerst kwamen de vicevoorzitter van de Raad van State Herman Tjeenk Willink en de voorzitters van de Eerste (Rene van der Linden) en Tweede Kamer (Gerdi Verbeet) langs.

Daarna volgden de fractieleiders van de vier grootste partijen. Dinsdag volgen de overige fractievoorzitters. 

Lees alles over de kabinetsformatie op NU.nl/politiek

Discussieer over deze poll op NUjij