DEN HAAG - CDA'er Ab Klink, die maandag uit de Tweede Kamer stapte, heeft zijn kritiek op de formatieonderhandelingen over een rechts kabinet niet overlegd met kritische oudgedienden in de partij.

Klink zegt dat dinsdag in een interview in de Volkskrant. Klink zegt dat hij in het begin van de onderhandelingen helemaal niet sceptisch of afwijzend was over de beoogde coalitie, maar dat pas in de loop van de tijd werd.

Hij weerspreekt dat hij beïnvloed is door een hele reeks CDA-prominenten als oud-premier Ruud Lubbers en oud-minister Cees Veerman, die allen zeer kritisch waren over de samenwerking met de PVV.

''Ik maak mijn eigen afweging. Ik ben nooit zo onder de indruk geweest van oudgedienden, ook nu niet. Er is gesuggereerd dat ik over mijn brief aan de fractie met de oudgedienden heb overlegd. Dat is volkomen onzinnig.''

''Kijk maar naar mijn argumentatie. Mijn argumenten ben ik nergens anders tegengekomen'', aldus Klink in de Volkskrant.

Doodsteek

Klink ontkent dat zijn brief vorige week bedoeld was als de doodsteek voor de kabinetsformatie. ''Nee, dat was niet de bedoeling. Ik heb voor Maxime mijn argumentatie op papier gezet. Ik wilde intern aangeven dat we niet moesten doorgaan.''

Klink ontkent dat er sprake was van ''een machtsstrijd in de CDA-fractie, wel van een verschil van inzicht''.