DEN HAAG - VVD-leider Mark Rutte vindt dat Geert Wilders van de PVV de sleutel in handen heeft van een rechtse samenwerking. 

De liberaal zei dat maandagavond nadat hij een uur bij koningin Beatrix op Paleis Noordeinde was geweest.

Rutte sluit daarmee niet uit dat de formatie voor een rechtse politieke samenwerking verder gaat waar die vrijdag gestopt is.

Rutte heeft zoals verwacht aan de koningin geadviseerd om hem een proeve van een regeerakkoord te laten schrijven. Of hij die opdracht krijgt, is afwachten, zei hij. Het is zijn bedoeling om alle fractieleiders dan te ontvangen.

De VVD'er zei nog dat Wilders vrijdag Ab Klink, die maandag uit de fractie stapte, het struikelblok heeft genoemd toen hij bekendmaakte niet verder te willen met de formatie. Een rechtse coalitie heeft nog steeds de voorkeur van Rutte.

Wilders

Wilders liet maandagavond weten het prima te vinden als Rutte zijn proeve van een regeerakkoord gaat schrijven, maar dan wel zonder Cohen.

Indien ook deze formatiepoging mislukt, sluit Wilders niet uit nieuwe verkiezingen te adviseren. Ook wacht de PVV-leider de situatie bij het CDA af.

Rechtse samenwerking

Wat Rutte betreft had de rechtse samenwerking helemaal niet van tafel gehoeven, benadrukte hij. Aan zijn positie is ook niets veranderd.

Rutte had er wel vertrouwen in dat CDA-leider Maxime Verhagen alle 21 fractieleden achter zich had gekregen om in te stemmen met een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. ''Ik vertrouw Verhagen.''

Regeerakkoord

Rutte wil op basis van de informatie die hij de afgelopen weken heeft gekregen de contouren van een regeerakkoord schrijven.

Dat moet dan zo breed mogelijk, zodat partijen zelf kunnen aangeven of zij voldoende vertrouwen hebben om hierover te gaan onderhandelen.

''Maar ik blijf VVD'er en zal vanuit die gedachte het stuk schrijven.'' Of daarbij de eerdere eis van de VVD om 18 miljard euro te bezuinigen nog terugkomt, wilde Rutte niet zeggen.

Cohen

PvdA-fractievoorzitter Job Cohen wil het liefst samen met VVD-leider Mark Rutte een conceptregeerakkoord schrijven. Als dat niet kan, komt er wat Cohen betreft een nieuwe, korte informatieronde.

Cohen heeft nog steeds een voorkeur voor een paars-plus kabinet, maar zal andere combinaties niet blokkeren.

Als de VVD nieuwe onderhandelingen over paars-plus blokkeert, pleit Cohen voor een vijfpartijenkabinet van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks. Cohen zei dat maandagavond nadat hij advies had uitgebracht aan koningin Beatrix.

Cohen zou het niet goed vinden als Rutte alleen een regeerakkoord gaat schrijven, omdat dat onvoldoende richting geeft.

Lees alles over de kabinetsformatie op NU.nl/politiek