AMSTERDAM – Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de VVD zelf een regeerakkoord gaat schrijven.

Op basis van dit document kunnen andere partijen zich aansluiten. VVD en CDA toonden zich hier vrijdag al voorstander van.

Maandag meldt RTL dat de PVV zich hierbij zal aansluiten. Een woordvoerder van de PVV laat echter tegenover NU.nl weten dat maandagavond pas een verklaring zal worden gegeven, nadat Wilders bij koningin Beatrix is langsgeweest.

Vrijdag zei Rutte na het stuklopen van de gesprekken over een rechtse coalitie dat hij nu zelf het initiatief wil nemen: “Het duurt allemaal veel te lang. Dit land moet een regering hebben.”

Ondanks dat Rutte geen enkele partij wil uitsluiten wordt aangenomen dat hij zijn proeve van een regeerakkoord naar het CDA zal toeschrijven. Een Paars-pluskabinet zou hij uitsluiten.

Cohen

De optie die door PvdA-leider Job Cohen werd geopperd om samen met Rutte een regeerakkoord te schrijven werd maandag door Rutte van tafel geveegd. Hij noemt dat ‘voorsorteren’ richting de PvdA. Bovendien wordt dat dan een ‘soort miniformatie’, volgens Rutte.

Na het mislukken van de rechtse coalitie met gedoogsteun van de PVV zijn er nog maar weinig opties beschikbaar die niet zijn onderzocht. In 1994 werd een vergelijkbare impasse doorbroken door Wim Kok een regeerakkoord te laten schrijven.

Lees alles over de kabinetsformatie op NU.nl/politiek

Bekijk een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie