DEN HAAG - In de peiling van Maurice de Hond heeft de PVV van Geert Wilders er deze week drie zetels bij gewonnen, waar de VVD van Mark Rutte er drie verliest.

De PVV staat daarmee negen zetels voor op zowel de VVD als de PvdA.

Die partijen staan in de peiling op 25 zetels (voor de VVD zes minder dan in de Tweede Kamer, voor de PvdA vijf minder), waar Wilders op 34 zetels staat. Dat zijn er tien meer dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni.

CDA historisch laag

Het CDA staat op hetzelfde - historisch lage - niveau als vorige week: vijftien zetels. In de Kamer heeft het CDA er momenteel 21. VVD, PVV en CDA hebben bij De Hond samen nog maar 74 zetels, evenveel als paars-plus.

Bijna de helft van de ondervraagden (47 procent) gaf zaterdag aan het jammer te vinden dat de formatiebesprekingen zijn geklapt. Dat is rond de 90 procent van de kiezers van PVV en VVD en 66 procent van de kiezers van het CDA.

Kiezers aan de linkerkant scoren percentages onder de 10, behalve bij de SP, waar 14 procent van de kiezers het floppen van rechts betreurt.

Ab Klink

PVV- en VVD-kiezers leggen de verantwoordelijkheid voor het breken van de formatie van een rechts minderheidskabinet bij CDA-dwarsligger Ab Klink.

Bij CDA-kiezers wordt voor de helft Klink en voor de andere helft Wilders genoemd. Kiezers aan de linkerkant vinden dat de verantwoordelijkheid vooral bij Wilders ligt.

Regeerakkoord Rutte

Van de ondervraagden zou 53 procent het een goed idee vinden als Mark Rutte nu zelf een conceptregeerakkoord mag gaan schrijven. 36 procent vindt dat niet de juiste aanpak. Van de ondervraagden vindt 39 procent dat Rutte samen met PvdA-leider Job Cohen een akkoord moet gaan schrijven, 55 procent is daar tegen.

De Hond hield zijn peiling deze week op vrijdag na de ruzie in de CDA-fractie en op zaterdag, toen de breuk in de formatie een feit was. Beide dagen ondervroeg hij meer dan 2000 mensen.

De peiling wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Volg de laatste tweets over de formatie via NUlive