DEN HAAG - Oud-informateur Ivo Opstelten is bijzonder kritisch over CDA-Tweede Kamerlid Ab Klink.

Die had zijn brief aan de CDA-fractie over de onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet niet moeten schrijven, want daarmee werd de vertrouwelijkheid van de gesprekken geschonden, vindt Opstelten.

De oud-informateur, tevens VVD-partijvoorzitter, zei dat zaterdag nadat hij zijn eindverslag over precies een maand werken aan een kabinet van VVD en CDA, dat in de Kamer gesteund zou worden door de PVV, aan koningin Beatrix had aangeboden.

Diepe crisis

Klink was de secondant van CDA-onderhandelaar Maxime Verhagen en klapte deze week in een brief aan de fractie uit de school over de inhoud van de gesprekken en over de opstelling van PVV-leider Geert Wilders. De brief lekte vervolgens uit.

Het schrijven vormde de opmaat voor twee volle dagen diepe crisis in de CDA-fractie. Die werd uiteindelijk bezworen, maar was voor Wilders aanleiding om er geen vertrouwen meer in te hebben dat de hele CDA-fractie een akkoord zou steunen. Wilders staakte daarom de gesprekken over het rechtse minderheidskabinet.

Ultiem voorstel

Uit zijn eindverslag blijkt dat Opstelten zelf nog een ultiem voorstel had gedaan om na het weekeinde verder te praten om in ieder geval te komen tot een onderhandelingsresultaat en dan te checken of alle fracties er voltallig mee konden instemmen.

VVD-leider Mark Rutte en Verhagen stemden in, maar Wilders vertrouwde het niet en wees het voorstel af. Hij wilde een schriftelijke verklaring van de drie dissidenten, wat door Verhagen een onmogelijke eis werd genoemd.

Vruchtbare samenwerking

Aan de koningin schrijft Opstelten: ''Gegeven deze situatie moet ik de conclusie trekken dat een spoedige totstandkoming van een stabiel kabinet van VVD en CDA dat met de steun van de PVV kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal, niet mogelijk blijkt.''

In een persconferentie voegde hij daar later aan toe: ''Uiteindelijk bleek er onvoldoende vertrouwen te bestaan om dit avontuur aan te gaan.''

Conceptregeerakkoord

Toch zijn de kansen voor een rechts kabinet nog niet verkeken, stelt oud-VVD-leider Hans Wiegel. ''Op dit moment is de zaak geklapt, maar je weet nooit wat er gebeuren gaat'', zei hij zaterdag in TROS Kamerbreed.

Volgens hem is de kans groot dat Rutte nu een conceptregeerakkoord mag gaan schrijven. De PVV zou zich dan alsnog bij bij zo'n tekst kunnen aansluiten en een rechts minderheidskabinet mogelijk kunnen maken.

Hero Brinkman

Ook CDA-senator Hans Hillen, invloedrijk in zijn eigen partij, stelde dat wat hem betreft de ''formatie over rechts'' nog niet is afgelopen. PVV-Kamerlid Hero Brinkman gooide de deur voor een rechts kabinet zaterdag evenmin dicht.

Verwacht wordt dat koningin Beatrix zich maandag laat adviseren over de voortgang van de kabinetsformatie. 

Volg de laatste tweets over de formatie op NUlive

Ivo Opstelten