AMSTERDAM - PvdA-leider Job Cohen ziet mogelijkheden voor een samenwerking met het CDA. Het is tijd voor de partijen om over hun eigen schaduw heen te stappen, zo zei Cohen zaterdag in Tros Kamerbreed.

Eerder tijdens de formatie blokkeerde Cohen nog pogingen om een middenkabinet van zijn partij, het CDA en de VVD te smeden.

Nu zijn er volgens Cohen geen blokkades. "Die waren er ook nooit." Hij noemde zo'n kabinet eerder 'niet de meest voor de hand liggende optie' en wilde daar ook niet over praten. "Kom op, water bij de wijn", zegt hij nu.

Vrijdag, na het stranden van de pogingen om een rechts kabinet te formeren, zei Cohen al dat hij samen met de VVD een regeerakkoord wil schrijven. VVD-leider Mark Rutte had daarvoor aangegeven dat hij alleen een regeerakkoord maakt en daar dan partijen bij gaat zoeken.

Wiegel

Oud-VVD-leider Hans Wiegel betoogde tijdens de uitzending van Tros Kamerbreed dat de kansen op een rechts kabinet nog niet zijn verkeken. ''Op dit moment is de zaak geklapt, maar je weet nooit wat er gebeuren gaat'', zei Wiegel.

Volgens hem is de kans groot dat VVD-leider Mark Rutte nu een conceptregeerakkoord mag gaan schrijven, omdat ook de PVV, het CDA en de SGP die weg zouden steunen.

''Dan is aan de orde: wie tekent er op in.'' De PVV zou zich dan alsnog bij zo'n tekst kunnen aansluiten en een rechts minderheidskabinet mogelijk kunnen maken. Wiegel waarschuwde Cohen tijdens de uitzending. ''De kans dat hij gaat meeregeren is aanzienlijk groter geworden, maar hij is er nog niet hoor.''

Volgens Wiegel is Cohen, die met Rutte wil praten over samenwerking, bezig met ''politiek activisme''. Maar Cohens voorstel is volgens hem nog niet aan de orde.

Dissidenten

Wiegel zei dat hij begrip had voor de opstelling van PVV-leider Geert Wilders, maar het ''verstandiger'' had gevonden als Wilders de formatieonderhandelingen had doorgezet tot het einde. ''Het had best gekund dat de drie dissidenten akkoord waren gegaan.''

Aan Wilders' eis van een getekende verklaring van de drie dwarsliggers in de CDA-fractie viel volgens Wiegel niet te voldoen. ''Dat kun je niet vragen, als je kijkt naar de Grondwet.''

VVD-leider Mark Rutte valt volgens Wiegel niets te verwijten. Hij heeft zich ''buitengewoon correct en verstandig opgesteld''.

Volg de laatste tweets over de formatie op NUlive