AMSTERDAM - De verklaring die Geert Wilders had willen hebben van de drie CDA-dissidenten blijkt uit de koker van het CDA te komen. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Minister Piet Hein Donner had Ab Klink en de twee andere dwarsliggers bij de formatie om een verklaring gevraagd, waarmee ze vast zouden zitten aan de uitkomst van het CDA-congres, zo schrijft NRC.

Ingewijden zouden aan de krant hebben laten weten dat Klink en de CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier het plan van Donner direct afwezen. Vervolgens liepen vrijdag de pogingen om een rechts kabinet te vormen met steun van de PVV spaak.

Onmogelijke optie

Dat de verklaring een idee zou zijn van het CDA is opvallend. Vrijdag liet Wilders in zijn verklaring na het mislukken van de formatiepoging weten dat hij zo'n verklaring wilde hebben.

CDA-leider Maxime Verhagen reageerde door het een 'onmogelijke optie' te noemen. Kamerleden moeten volgens de Grondwet vrij zijn in hun beslissingen.

Ontkenning

Verhagen ontkent in de krant dat de dissidenten, die tegen verder onderhandelen met de PVV waren, gevraagd was een verklaring te ondertekenen.

"De vraag is niet aan hen gesteld." Donner zegt via een woordvoerder dat hij ze geen verklaring heeft voorgelegd, maar dat hij slechts hun verklaring met ze zou hebben besproken.

Hans Hillen

CDA-senator Hans Hillen kan zich voorstellen dat binnen het CDA gesproken is over een verklaring waarin de dissidente CDA-Kamerleden Klink, Ferrier en Koppejan zich zouden binden aan de uitspraak van een CDA-congres. Hillen zei dat zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

''Ik kan me voorstellen dat het is opgebracht. Maar als je van je eigen partijgenoten vraagt je te voegen, is dat wat anders dan als Geert Wilders dat doet'', aldus Hillen. ''Het laatste is overbieden, het eerste kun je binnenskamers bespreken.''

Volgens Hillen is er ''natuurlijk'' in de strijd in het CDA ''emotioneel'' veel gezegd en zijn de ''zeeën hoog gegaan.'' ''Een eruptie van de een of de ander. Maar het is geen formeel standpunt.''

Onmogelijke eis

Wilders eiste uiteindelijk zo'n verklaring van het CDA om zeker te zijn dat de drie dissidenten aan het einde van de formatieonderhandelingen een rechts minderheidskabinet niet alsnog zouden dwarsbomen.

De woordvoerder van minister Piet Hein Donner, die uitvoerig met de dissidenten zocht naar een oplossing, laat weten dat Donner hen geen verklaring heeft voorgelegd. Wel is gesproken over de verklaring die ze uiteindelijk zelf hebben afgelegd.

Daarin staat dat ze de onderhandelingen niet langer wilden blokkeren en dat ze openstonden voor voorstellen die de bezwaren kunnen wegnemen. De uitkomsten van het CDA-congres zullen ''van grote betekenis zijn bij de eindafweging van de fractie'', aldus de verklaring.

Volg de laatste tweets over de formatie op NUlive