OOST-SOUBURG - Het CDA moet aan 'damage control' werken, nu de formatie met de VVD en de PVV is mislukt. Dat zegt Jan Bergen, fractievoorzitter van het CDA in Zeeland. ''We moeten de boel bij elkaar zien te houden.''

Zeeland is van oudsher een provincie waar het CDA groot is. Bergen was geen groot voorstander van de voorgenomen coalitie.

''De vraag bij mij was wie nu wie gedoogde. Gedoogt de PVV dat de andere twee regeren, of gedogen CDA en VVD dat Wilders en zijn partij al hun uitingen maar kunnen doen?''

In Zeeland hadden CDA'ers wel het idee om eerst het resultaat af te wachten. ''De dosering en timing van de brief van Klink was niet handig."

"Binnen de partij zal nog veel discussie zijn. Over alles: van de verkiezingsnederlaag tot en met de situatie van vandaag. Ik hoop nu zelf op een middenkabinet, met de VVD en de PvdA.''

Schade

Volgens de jongeren binnen het CDA, verenigd in het CDJA, heeft hun partij grote schade opgelopen tijdens de onderhandelingen met VVD en PVV. CDJA-voorzitter Jeroen van Velzen zei vrijdag dat het CDA-partijbestuur aan de slag moet en een vorm moet vinden om de schade te herstellen.

Volgens Van Velzen is het essentieel dat een aantal zaken opgehelderd wordt. Zo is het is volgens hem niet goed dat fractievoorzitter Maxime Verhagen stelt dat de brief niet klopt, die medeonderhandelaar en Tweede Kamerlid Ab Klink heeft geschreven over de onderhandelingen met de PVV.

Dat zorgt volgens de CDJA-voorzitter voor discussie dat er iemand liegt. ''Om waardig fractievoorzitter te kunnen zijn, moet daarover helderheid komen.'' Van Velzen wil ook weten op welke wijze druk is uitgeoefend op de drie 'dissidente' CDA-Kamerleden; Klink, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier.