DEN HAAG - De linkse partijen in de Tweede Kamer hebben verheugd gereageerd op het mislukken van de gesprekken over een rechts kabinet.

PvdA-fractieleider Job Cohen stelt dat een rechts kabinet 'splijtend in de samenleving' zou werken en is daarom blij met het mislukken ervan.

Cohen zegt via de NOS open te staan voor een nieuwe gesprekken. De PvdA en de VVD zouden zelfs op elkaar zijn aangewezen.

"Ik kan mij heel goed voorstellen dat VVD en PvdA de handen ineenslaan en bekijken wat de mogelijkheden zijn'', aldus Cohen.

Verschillen

De PvdA-leider erkende dat de verschillen tussen de programma's van de twee partijen groot zijn. Maar het gaat volgens hem wel om de twee grootste partijen in de Tweede Kamer sinds de verkiezingen van 9 juni. Sindsdien heeft de VVD 31 zetels en de PvdA dertig plekken in de Kamer.

Cohen zei dat hij niets uitsluit in politieke samenwerking. Wel heeft hij altijd duidelijk gemaakt een voorkeur te hebben voor een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Roemer

''Een zegen voor het land'', aldus SP-leider Emile Roemer over het mislukken van een rechtse coalitie. De SP laat weten graag rond de tafel te gaan zitten met de PvdA, CDA en GroenLinks.

''Een regering die discriminatie gedoogt en daarnaast een keiharde bezuinigingsagenda wilde doorvoeren, is ons gelukkig bespaard gebleven."

"Wat mij betreft heeft Rutte zijn kans nu gehad. Het is tijd om te kijken naar een coalitie zonder de VVD'', aldus Roemer in een schriftelijke reactie.

Halsema

GroenLinks-leider Femke Halsema is opgelucht dat er geen rechts kabinet met gedoogsteun van de PVV komt.

"Zo'n kabinet had de tegenstellingen in Nederland alleen maar verder vergroot, terwijl in de grootste economische crisis in 80 jaar samenwerking vereist is. Ook tussen links en rechts.”

GroenLinks blijft voorstander van een Paars-plus kabinet en beschouwt dit nog steeds als de beste kans om Nederland er bovenop te helpen.

Volgens Halsema moet er nu een snelle consultatieronde bij de Koningin plaatsvinden om vaart te maken in het formeren van een nieuw kabinet.

Rouvoet

ChristenUnie-fractieleider André Rouvoet is eveneens ''niet rouwig'' om het stranden van de onderhandelingen. Hij vond de nagestreefde constructie, een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV, de slechtst denkbare optie.

''Er moet nu voortvarend onderzoek gedaan worden naar de mogelijkheid om een stabiel meerderheidskabinet te vormen'', stelt Rouvoet. Zijn partij is bereid bij te dragen aan een stabiele meerderheidscoalitie.

Pechtold

D66-fractieleider Alexander Pechtold heeft vrijdag direct na het mislukken van de formatie een debat in de Tweede Kamer met informateur Ivo Opstelten aangevraagd. Dit zou dinsdag moeten plaatsvinden.

Pechtold vindt het belangrijk om met het debat dit hoofdstuk van het formatieproces af te sluiten en van Opstelten te horen wat er in de afgelopen weken precies is gebeurd. 

Pechtold pleit ervoor om nu een ''onafhankelijk informateur'' aan te stellen die de mogelijkheden onderzoekt om te komen tot een meerderheidscoalitie ''die wel stabiel is''.

''Partijen hebben nu de verantwoordelijkheid om een volgende poging wel te doen slagen'', zei Pechtold. De opmerking van VVD-leider Mark Rutte dat hij nu een conceptregeerakkoord wil schrijven, noemde Pechtold ''erg prematuur''.

SGP

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij ziet een conceptregeerakkoord wel zitten. Andere partijen kunnen dan kijken of ze zich daar bij willen aansluiten. ''Rutte heeft tot op heden steeds heel gewetensvol geopereerd. Dit is hem wel toe te vertrouwen'', aldus Van der Staaij.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie

Lees de laatste tweets over de formatie op NUlive