DEN HAAG - De verkeersboetes gaan met ingang van volgend jaar met 15 procent omhoog. Het demissionaire kabinet, dat hiermee miljoenen euro's extra wil ophalen, heeft dat vrijdag besloten.

De verhoging geldt voor alle overtredingen. Maar volgens verantwoordelijk minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) zullen vooral mensen die door rood of te hard rijden of met alcohol achter het stuur zitten het merken, omdat op die overtredingen extra wordt gehandhaafd.

Ook zal de politie meer digitale apparatuur inzetten om de weggebruikers te controleren.

De verhoging van de boetes is volgens de minister nodig, omdat de boetes en transacties dit jaar minder hebben opgeleverd dan verwacht.

Voor dit jaar was hij ervan uitgegaan dat die 830 miljoen euro zouden opleveren. De minister wilde niet zeggen hoe groot het gat is. De 50 miljoen die de hogere boetes opleveren is in ieder geval niet genoeg om het tekort aan te vullen.

Administratiekosten

In 2008 gingen de boetes al met 20 procent omhoog. Sinds vorig jaar worden er bovendien administratiekosten (6 euro) in rekening gebracht.

De ANWB is kritisch, omdat de reden van de verhoging geld is. ''Boetes zijn er om de verkeersveiligheid te vergroten en het is de afgelopen jaren juist veiliger geworden op de weg. Door ze te verhogen geeft de overheid een verkeerd signaal af'', zegt een ANWB-woordvoerder.

Ook zal het werk van agenten op de weg niet prettiger worden denkt hij. ''Een diender die een bekeuring uitdeelt zal sneller het argument naar het hoofd geslingerd krijgen dat het alleen om het geld te doen is'', aldus de woordvoerder.