AMSTERDAM - De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA zijn aangeschoven bij informateur Opstelten. Vrijdagmiddag moet duidelijk worden of de onderhandelingspartners verder willen met het formatieproces.

Verhagen zei bij binnenkomst 'goede hoop' te hebben dat de onderhandelingen kunnen worden voortgezet.

VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders wilden nog niet zeggen of ze verder willen.

Mede-onderhandelaar

Rutte en Verhagen namen naar Opstelten wel allebei hun mede-onderhandelaar mee. Voor Wilders was dat niet zichtbaar omdat hij uit het zicht naar de formatietafel is gegaan.

Voor de VVD is de vaste onderhandelaar Edith Schippers, bij het CDA was dat voor het eerst Ank Bijleveld. Zij is de vervanger van Ab Klink die niet verder wilde onderhandelen met de PVV.

Opstelten

Donderdag zaten Rutte, Wilders en Verhagen twee uur bij Opstelten om de ontstane situatie na de CDA-crisis te bespreken.

Verhagen moest hierin uitleg geven en de collega's overtuigen dat er vertrouwen was om verder te praten. Na afloop trokken Rutte en Wilders zich terug om na te denken over het vervolg van de gesprekken.

Basis

Vrijdag zal duidelijk worden of VVD en PVV genoeg basis zien om het formatieproces voort te zetten.

Beide partijen betwijfelen of het zin heeft om verder te praten met een diep verdeeld CDA. Gezien de krappe meerderheid van VVD, PVV en CDA in de Tweede Kamer is het essentieel dat de CDA-dissidenten binnenboord blijven.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie

Spannende formatiedag