DEN HAAG - VVD'er Gijs de Vries heeft zich vrijdag geschaard bij de reeks van prominenten die waarschuwen tegen een kabinet met gedoogsteun van de PVV.

In de Volkskrant schrijft hij: ''Natuurlijk zou het mooi zijn als de VVD voor het eerst sinds haar oprichting de minister-president zou mogen leveren.''

''Maar de prijs die de VVD daarvoor in politieke geloofwaardigheid zou betalen, is te hoog.'' Het Nederland 'van Wilders' is volgens De Vries niet het Nederland van de grondwet.

''Zeker anderhalf miljoen mensen hebben op de PVV gestemd. Maar acht miljoen andere Nederlanders deden dat niet. Als de politieke partijen die deze acht miljoen vertegenwoordigen er niet in slagen een kabinet te vormen zonder Wilders, is dat een zwaktebod'', aldus De Vries.

Europees Parlement

De Vries was lid van het Europees Parlement en later voorzitter van de liberale fractie daar. Hij was ook twee keer lijsttrekker van de VVD bij de Europese Verkiezingen. De Vries was tevens staatssecretaris voor rampenbestrijding en Antilliaanse zaken in het tweede kabinet-Kok.

Na de functie van EU-coördinator terrorismebestrijding te hebben bekleed, werd hij in 2008 lid van de Algemene Rekenkamer.