DEN HAAG - De 'dissidente' Tweede Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan van het CDA zijn en blijven loyaal aan hun fractie, ook als er toch een kabinet komt waarin hun partij gedoogsteun krijgt van de PVV.

''Ik ben absoluut niet van plan om uit mijn fractie te gaan, noch uit de Kamer, noch uit mijn partij'', zei Ferrier donderdag in een gesprek met de Wereldomroep.

Op de vraag of dat ongeacht de uitkomst van verder overleg is, antwoordde ze: ''Ja, ik zal dat zelf nooit doen''.

Koppejan gaf in een interview met Omroep Zeeland aan dat hij in de afgelopen geen moment heeft overwogen uit de fractie te stappen. ''Dat is ook niet aan de orde. Ik ben CDA'er in hart en nieren en dat blijf ik ook. Ook in de Kamer.''

Ab Klink

Ferrier en Koppejan hadden in de fractie grote bezwaren geuit tegen mogelijke politieke samenwerking met de PVV. Die kwamen grotendeels overeen met de bezwaren die fractiegenoot en toen nog medeonderhandelaar Ab Klink in een brief had opgesomd.

Na twee dagen crisisberaad binnen het CDA, legden ze zich erbij neer om het eindresultaat van de onderhandelingen met de VVD en de PVV af te wachten. Klink besloot te stoppen als onderhandelaar, maar wel in de fractie te blijven.