AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders wil de tijd nemen om 'stevig' na te denken over het vervolg van de formatiegesprekken.

Hij zei dat na afloop van het overleg met informateur Opstelten. Ook VVD-onderhandelaar Rutte wil de tijd nemen om in eigen kring te spreken over het vervolg van de onderhandelingen.

Fractievoorzitter van het CDA Maxime Verhagen moest tijdens het twee uur durende overleg opheldering geven over de crisis en de positie van het CDA.

Rutte en Wilders stellen de antwoorden te hebben gekregen op hun vragen, maar moeten via beraad in eigen kring bepalen welke conclusies hieraan verbonden moeten worden.

Volgens Wilders was de sfeer tijdens het overleg goed. Opstelten is naar huis vertrokken en verwacht niet dat er donderdag nog verder onderhandeld wordt.

Goed gesprek

Verhagen zei bij het verlaten van de Eerste Kamer dat hij 'een goed gesprek' heeft gehad met zijn collega's.

Hij stelt er alle vertrouwen in te hebben dat er een goed resultaat uit de onderhandelingen komt, waarmee het CDA-congres overtuigd kan worden.

Indringend

Opstelten zei dat de gesprekken ''indringend en constructief'' waren, met ''goede, stevige'' vragen aan Verhagen, die met een openbare benadering had geantwoord. ''Zoals dat ook moet na wat er de afgelopen dagen is gebeurd'', aldus Opstelten.

Hij wacht nu het overleg in eigen kring af. ''Daar komen we dan op terug, dat begrijp ik ook heel goed.''

SGP

De SGP zou voor de onderhandelaars een oplossing kunnen bieden om de krappe meerderheid in de Tweede Kamer iets te verruimen.

Er zijn 'informele contacten' geweest over gedoogsteun van de SGP aan een minderheidskabinet met CDA en VVD, bevestigt de fractiewoordvoerder van de SGP naar aanleiding van een bericht in NRC.

De SGP-fractie heeft twee zetels in de Tweede Kamer. VVD, PVV en CDA hebben samen de laagst mogelijke meerderheid van 76 zetels.

Te vriend

Volgens de woordvoerder zijn er nog geen afspraken gemaakt. "Maar als je de SGP te vriend wil houden, weet je wat je wel en niet moet doen. Daar zijn geen afspraken voor nodig.''

Hij stelt dat de SGP eerst wil zien wat er in het regeerakkoord staat en dat daarna zal beoordelen, maar op een welwillende manier, zoals te doen gebruikelijk bij de SGP.

De SGP gaf eerder tegenover toenmalig informateur Ruud Lubbers al aan gedoogsteun aan een minderheidskabinet van VVD en CDA te willen overwegen.

Crisisberaad

De onderhandelingen over een rechts kabinet gingen donderdagmiddag verder na twee dagen crisisberaad bij het CDA.

De 21 leden van de CDA-fractie besloten in de nacht van woensdag op donderdag om verder te gaan met het formatieoverleg en het resultaat dan op zijn eigen merites te beoordelen.

De fractieleden Ab Klink, Kathleen Ferrier en Ad Koppejan hadden grote bezwaren kenbaar gemaakt tegen de beoogde politieke samenwerking met de PVV.

Zij legden zich na twee dagen erbij neer om toch het eindresultaat eerst af te wachten. Klink is als medeonderhandelaar vervangen door Ank Bijleveld.

Ferrier

Ferrier benadrukt op Twitter dat wat haar betreft de bezwaren over de gesprekken met de PVV nog niet zijn weggenomen.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie

Lees tweets over de crisis bij het CDA op NUlive

Onderhandelaars weer bijeen