AMSTERDAM - De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA zijn donderdag rond het middaguur aangekomen bij informateur Opstelten.

Rutte (VVD), Wilders (PVV) en Verhagen (CDA) vervolgen hun gesprekken over de vorming van een rechts kabinet met gedoogsteun van de PVV.

Afgelopen nacht bereikte de CDA-fractie na twee dagen crisisberaad een akkoord over het voortzetten van de gesprekken. Direct daarna werd Opstelten ingelicht dat de gesprekken weer kunnen beginnen.

CDA-fractieleider Verhagen zal donderdag moeten uitleggen wat er de afgelopen dagen is gedaan om de drie dissidenten Ab Klink, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier binnenboord te houden.

Ook moet blijken of er voldoende vertrouwen is vanuit VVD en PVV om met het CDA tot een akkoord te komen.

Crisis

Woensdagnacht werd vlak na 1 uur een crisis bij de CDA-fractie bezworen, na tussenkomst door CDA-minister Piet Hein Donner. De 21-koppige fractie besloot unaniem het onderhandelingsresultaat af te wachten.

Aanleiding voor de crisis was een brief van mede-onderhandelaar namens het CDA Ab Klink. Hij wilde definitief stoppen met onderhandelen met de PVV, omdat hij vreesde dat de partij van Wilders voortdurend tegenstrijdige doelstellingen zou propageren.

De PVV-leider liet weten dat er niets klopt van de lezing van Klink in de brief.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie

Lees tweets over de crisis bij het CDA op NUlive

Onderhandelaars weer bijeen