AMSTERDAM - Voormalig CDA-onderhandelaar Ab Klink had de brief waarin hij de 'definitieve conclusie' trekt dat samenwerking met de PVV geen optie is niet moeten schrijven.

Dat zei VVD-coryfee Hans Wiegel donderdagochtend op Radio 1.

"Je moet nooit dat soort brieven schrijven", legde hij uit. "Als je met kabinetsonderhandelingen bezig bent moet dat in kleine kring gebeuren. Je moet er met niemand over praten. Je moet er thuis niet over praten, je moet er ook met je hond niet over praten."

Oplossing

De brief lekte woensdag uit. Het leek er toen even op dat een rechts kabinet onmogelijk was geworden, maar woensdagnacht kwam het CDA met een oplossing. CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen wordt bij de onderhandelingen niet langer vergezeld door Ab Klink, maar door Ank Bijleveld, Kamerlid en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

Ab Klink en de rest van de fractie wachten het resultaat van de onderhandelingen af. Daarna velt de fractie een oordeel. Wiegel zegt Klink te kennen als een 'redelijke en verstandige man'. "Als hij zegt dat hij afwacht, zal hij dat ongetwijfeld doen."

Hoofd koel

Donderdagmiddag praten de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV verder. Wiegel zei in de veranderingen bij het CDA geen aanleiding te zien om anders over de samenwerking te denken en is nog altijd voorstander.

"Ze moeten vanmiddag de dossiers weer oppakken en zeggen: 'waar waren we gebleven?' Men moet het hoofd koel houden."