DEN HAAG - De hele CDA-fractie heeft besloten de onderhandelingen met VVD en PVV te hervatten.

Dat maakte CDA-fractieleider Maxime Verhagen in de nacht van woensdag op donderdag bekend tegenover de verzamelde pers, na afloop van een fractieberaad.

''Ik ben heel blij dat we eensgezind, alle 21, dit hebben kunnen bereiken'', aldus Verhagen.

Volgens Verhagen kunnen de bezwaren worden weggenomen ''op basis van de inhoud van het resultaat van de onderhandelingen.''

Vertrouwen

Er is vertrouwen om dit tot een succes te maken, aldus de CDA'er. Dat betekent volgens hem dat er wel zorgen en bezwaren zijn, maar hij is ervan overtuigd dat die weggenomen kunnen worden.

De fractie wacht nu de resultaten van de onderhandelingen af. Ab Klink, naast Verhagen de afgelopen tijd onderhandelaar namens het CDA, wordt aan de formatietafel vervangen door Ank Bijleveld, het Kamerlid en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

Klink wilde dat de gesprekken met de PVV zouden worden gestopt, maar heeft zich nu neergelegd bij de afspraak om te wachten op de afloop van de onderhandelingen.

Klink blijft wel lid van de CDA-fractie, evenals Kathleen Ferrier en Ad Koppejan die ook grote bezwaren hebben tegen een mogelijke samenwerking met de PVV.

Ferrier

Kathleen Ferrier zegt in een reactie: ''Er zijn geen blokkades meer om verder te praten. We gaan met een open mind de besprekingen in en we zullen het eindresultaat beoordelen.

Ab Klink wilde niet ingaan op de veranderde situatie, maar sluit zich aan bij het standpunt van Ferrier.

Brief

Dat hij zich in een brief aan de CDA-top definitief tegen samenwerking met de PVV keerde en nu toch het resultaat zal afwachten, vindt hij niet een kwestie van onbetrouwbaarheid. Het ging hem erom dat hij niet meer een overtuigd onderhandelaar kon zijn, zei hij.

Het lastige vond hij zelf ook om dit tussentijds te melden, maar het zou volgens hem moeilijk worden om geloofwaardig verder te gaan als onderhandelaar. Hij benadrukte dat hij altijd een ''open mind'' heeft.

Verhagen wilde niet inhoudelijk ingaan op beweringen van Klink in de brief. Volgens hem kloppen ''elementen die over de formatie gaan'' niet.

Verder wilde hij er niets over kwijt. De CDA'er heeft geen zorgen en als hij die wel heeft, zal hij ze niet via de media maar aan de onderhandelingstafel kenbaar maken. ''Ik zal vol vertrouwen de onderhandelingen voortzetten'', aldus Verhagen.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders kan nog geen oordeel geven over de uitkomst van het CDA-fractieberaad.

Wilders gaf in een eerste reactie aan dat hij donderdagochtend nog veel vragen in petto heeft voor CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen. Daarop wil hij eerst een antwoord voordat hij een oordeel geeft.

Eerder meldde de PVV-leider al dat er niets klopt van de lezing die Ab Klink heeft gegeven over de onderhandelingen. Klink uitte zijn bezwaren in een brief aan de CDA-top die woensdag uitlekte.

Bleker

Op de vraag aan waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker of het CDA nog een stabiele onderhandelingspartner is, antwoordde hij: ''Als wij er na twee dagen samen zo uitkomen, zou ik dat een stabiele partij willen noemen. We hebben de eenheid kunnen bewaren''

Bleker beklemtoonde: ''Samen, dus.''

Donner

Piet Hein Donner verdient volgens Bleker ''alle hulde'' voor de manier waarop hij erin is geslaagd de verdeeldheid in de fractie, in ieder geval voorlopig, weg te nemen.

Bleker toonde zich opgelucht na het fractieberaad, waarin de rijen werden gesloten en ook Klink behouden bleef voor de fractie.

Klink voerde samen met Verhagen de afgelopen weken gesprekken met VVD en PVV over de vorming van een kabinet. Klink wilde echter die onderhandelingen stoppen, Verhagen wilde door.

Donner voerde woensdagavond gesprekken met Klink en diens medestanders Kathleen Ferrier en Ad Koppejan. Die leidden ertoe dat de drie in de fractie blijven en nu bereid zijn af te wachten wat de onderhandelingen uiteindelijk zullen opleveren.

Lees alles over de kabinetsformatie

CDA onderhandelt door